Papa i glavni tajnik UN-a nazvali ukrajinskog predsjednika

27.02.2022.

00:09

Autor: HRT/Hina

Papa i glavni tajnik UN-a nazvali ukrajinskog predsjednika

Papa i glavni tajnik UN-a nazvali ukrajinskog predsjednika

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Papa Franjo i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres odvojeno su nazvali ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i obećali pomoć Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom.

Papa Franjo izrazio je Zelenskom najdublju bol zbog patnji njegove zemlje, objavilo je veleposlanstvo Ukrajine u Vatikanu, koje je razgovor najavilo na Twitteru. Dužnosnik veleposlanstva je za Reuters kazao da je razgovor održan oko četiri sata poslijepodne, no nije išao u pojedinosti.

Sveti Otac je izrazio svoju najdublju bol zbog tragičnih događaja koji se odvijaju u našoj zemlji, napisalo je veleposlanstvo na Twitteru.

Vatikan je potvrdio poziv, a Zelenskij je u vlastitoj objavi na Twitteru zahvalio Papi što se moli za mir u Ukrajini i za prekid vatre. Ukrajinski narod osjeća duhovnu podršku Njegove Svetosti.

Razgovor je održan dan pošto je Papa iznenadno posjetio rusko veleposlanstvo kako bi veleposlaniku iskazao zabrinutost glede ruske invazije na Ukrajinu, što je odstupanje od diplomatskog protokola bez presedana.

Ruski veleposlanik porekao je izvješće argentinskog medija da je 85-godišnji Papa ponudio da Vatikan bude posrednik u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

Papa je u petak također nazvao nadbiskupa Svjatoslava Ševčuka, poglavara Ukrajinske grkokatoličke crkve, koji se zavjetovao da neće napustiti Kijeva, podrum svoje katedrale otvorio je stanovnicima da posluži za sklonište.

Ševčukov ured u Rimu je rekao da je papa Franjo nadbiskupu poručio da će učiniti sve što može da pomogne.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je također u subotu razgovarao sa Zelenskim i obavijestio ga da UN namjerava pojačati humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu, rekao je glasnogovornik UN-a.

Obavijestio je predsjednika da će Ujedinjeni narodi u utorak uputiti apel za prikupljanje sredstava za naše humanitarne operacije u Ukrajini, rekao je glasnogovornik u izjavi.

Ravnatelj UN-ovog odjela za humanitarnu pomoć je u petak rekao da će biti potrebno više od milijarde dolara za humanitarne operacije u Ukrajini tijekom naredna tri mjeseca jer su stotine tisuća ljudi u pokretu nakon ruske invazije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!