16:27 / 04.11.2021.

Autor: P.F./Hina

Papa imenovao prvu ženu na čelo vatikanskog Guvernatorata

Sestra Raffaella Petrini (lijevo)

Sestra Raffaella Petrini (lijevo)

Foto: VATICAN MEDIA / Reuters

Papa Franjo imenovao je prvu ženu na čelo vatikanskog Guvernatorata, sestru franjevku Raffaellu Petrini, nastavljajući napore za postizanje veće ravnopravnosti spolova u Crkvi.

Kao glavna tajnica Guvernatorata, ta talijanska redovnica (52) bit će zadužena za nadzor administrativnih operacija, posebno Vatikanskih muzeja, pošte i policije. Tako će postati najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu.

Prema informacijama online lista National Catholic Reporter, tu je ulogu tradicionalno obavljao biskup.

Papa Franjo (84) više je puta rekao da žene imaju važniju ulogu u Katoličkoj crkvi.

U siječnju je promijenio zakon kako bi im omogućio da mogu čitati na liturgijama, posluživati na oltaru i dijeliti pričest, ali nije spominjao da bi te promjene jednog dana mogle omogućiti ženama da budu svećenice. U veljači je ženu imenovao podtajnicom biskupske sinode, prvu ženu s pravom glasa u organu koji proučava važna pitanja doktrine.

Papa je 2016. osnovao povjerenstvo zaduženo za proučavanje povijesti žena đakonica tijekom ranih godina Katoličke crkve u procesu koji bi eventualno mogao utrti ženama put do te funkcije danas, nadaju se reformatori. Ali zaključci tog povjerenstva nisu ispunili očekivanja i Papa je za još jednu godinu produljio proučavanje tog pitanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!