21:23 / 30.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Papa: Korupcija je stoljećima problem Crkve

Foto: Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Foto: Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Papa je dodao da ga u borbi protiv korupcije čekaju prepreke i otpor.
Katolička crkva problem s korupcijom ima stoljećima, rekao je papa Franjo u razgovoru za talijansku novinsku agenciju, dodajući da ga u borbi protiv korupcije čekaju prepreke i otpor.

- Crkva je bila i ostaje snažna, no korupcija je duboko ukorijenjen problem star više stoljeća. Naišao sam na mnoge ljude koji u moje imaju preuzimaju rizike, koji riskiraju svoje živote i koji se s uvjerenjem bore za reforme. Oni znaju da činimo dobro i da je put kojim smo krenuli, usprkos tisuća prepreka i prirodnom otporu, ispravan, kazao je Papa za agenciju Adnkronos.

➡️ Papa za zaštitu homoseksualaca zakonom

Papa Franjo izabran je 2013. nakon iznenađujuće ostavke njegovog prethodnika Benedikta XVI., poslije niza skandala seksualnog zlostavljanja i korupcije. Skandali su se pod Franjom nastavili. Prošli mjesec je otpustio svog bliskog suradnika, kardinala Angela Becciua, optužujući ga da je zloupotrijebio vatikansku humanitarnu zakladu u korist svoje obitelji.

Andkronos prenosi kako je Franjo rekao da nije previše optimističan oko svoje borbe za reformu Crkve, no da je s osmijehom dodao da vjeruje u Boga i ljude koji su mu odani. Kršćanski čelnik u razgovoru s talijanskom agencijom nije htio govoriti o svojim izjavama iz dokumentarnog filma Franjo u kojem je rekao da bi homoseksualce trebalo zaštititi zakonom o izvanbračnoj zajednici.

Konzervativni katolici bili su zgroženi tim izjavama. Kasnije je ispostavilo da je Papa tu izjavio dao u razgovoru za meksičku televiziju Televisa 2019. godine a u filmu je nekoliko dijelova razgovora koji nisu emitirani. Afineevski je spojio te izjave, djelomice izostavivši kontekst, no vatikanski ured za odnose s medijima nije kritizirao film ili odgovorio nekim drugim komentarom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!