18:22 / 14.10.2021.

Autor: HRT/D.M.

Papa: Nema pregovora o prizivu savjesti zdravstvenih radnika

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Filippo Monteforte / Pool via REUTERS

Zdravstveni radnici imaju neotuđivo pravo na priziv savjesti u slučaju pobačaja, izjavio je papa Franjo u četvrtak, rekavši da je pobačaj "ubojstvo".

Najmanje treći put u mjesec dana Papa je snažno govorio protiv pobačaja koji je važno političko pitanje u brojnim zemljama, uključujući SAD. Prošloga tjedna žalbeni sud je privremeno vratio na snagu restriktivni zakon o pobačaju u Teksasu, po kojemu je pobačaj zabranjen od šestog tjedna trudnoće.

- Danas je postalo pomalo moderno misliti da bi bilo dobro ukloniti priziv savjesti. O tome nikada ne bi trebalo pregovarati, to je ultimativna odgovornost zdravstvenih radnika, kazao je Papa na konferenciji bolničkih ljekarnika u Rimu. Dodao je da se to posebno odnosi na pitanje pobačaja te kazao: To je ubojstvo i nikada nije dopušteno biti sudionik".

Prošloga mjeseca Papa je novinarima na povratku iz Slovačke kazao da je pobačaj ubojstvo, ali i kritizirao dio katoličkih biskupa u SAD-u, zagovornika zabrane pričešćivanja političara koji podržavaju pravo na pobačaj, što se odnosi na Joea Bidena.

Većina zemalja ima zakone koji predviđaju neki oblik priziva savjesti zdravstvenih radnika, a aktivisti za pravo na pobačaj tvrde da svi liječnici ne ispunjavaju dužnost da upute žene drugom liječniku. U nekim skandinavskim zemljama liječnicima je zabranjeno odbiti pružiti bilo kakvu legalnu medicinsku skrb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!