Papa o opskrbljivanju Ukrajine oružjem

15.09.2022.

23:21

Autor: Hina/HRT/V.G.

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Alessandro Di Meo / Reuters

Legitimno je opskrbljivati oružjem Ukrajinu da bi se obranila od ruske agresije, jer samoobrana je legitimna, a dijalog uvijek treba ponuditi, čak i agresoru jer to znači otvoriti jedina razumna vrata prema miru, rekao je papa Franjo u četvrtak.

U 45 minuta dugoj konferenciji za novinare u zrakoplovu kojim se vraćao iz Kazahstana gdje je sudjelovao na Kongresu vođa svjetskih i tradicionalnih religija Papa je odgovarao na pitanje je li moralno ispravno da zemlje šalju oružje Ukrajini.

- To je politička odluka koja može biti moralna, moralno prihvatljiva, rekao je.

Objasnio je načela Rimokatoličke crkve o "pravednom ratu" koji dopušta proporcionalno korištenje smrtonosnog oružja u samoobrani od agresorske nacije.

- Samoobrana ne samo da je legalna već je i izraz ljubavi za domovinu. Oni koji brane (nešto) to i vole, rekao je Papa.

Ukrajina bi trebala pregovarati s državom koja je na nju izvela napad iako je to "uvijek teško s državom koja je počela rat", rekao je.

- Ne bih isključio dijalog ni s jednom silom koja je u ratu, čak ni s agresorom... Ponekad morate početi takav dijalog. Činite to tako da začepite nos, ali mora se, rekao je.

- Dijalog je uvijek korak naprijed, ispruženih ruku, uvijek. U protivnom zatvaramo jedina razumna vrata prema miru, rekao je Franjo.

- Ponekad (agresor) ne prihvaća dijalog. Kakva šteta. No dijalog uvijek treba provesti ili barem ponuditi. A to čini dobro onome koji ga ponudi, rekao je Sveti Otac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!