Papa pozvao Izrael i Palestince da okončaju "spiralu smrti"

29.01.2023.

16:12

Autor: HRT/A.V./Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: VATICAN MEDIA / Reuters

Papa Franjo pozvao je u nedjelju Izrael i Palestince na dijalog u potrazi za mirom i osudio nedavno nasilje u regiji.

Nakon nedjeljne molitve Angelusa u Rimu, papa Franjo je rekao da je jako ožalošćen zbog vijesti o ubijenim Palestincima u izraelskim protuterorističkim operacijama i smrti izraelskih Židova u napadu na sinagogu u petak.


- S velikom boli slušam vijesti koje dolaze iz Svete zemlje...Spirala smrti, koja raste svakim danom, ubija ono malo povjerenja koje postoji između ova dva naroda, rekao je.


- Pozivam dvije vlade i međunarodnu zajednicu te ih molim da odmah, bez gubljenja vremena, pronađu druge puteve koji uključuju dijalog i iskreno traženje mira, dodao je.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu je obećao "snažan, brz i precizan" odgovor na napad na sinagogu u predgrađu Jeruzalema, a izraelska vojska poslala je još vojnika na okupiranu Zapadnu obalu.


Napad u Jeruzalemu uslijedio je nakon izraelske vojne operacije u gradu Jeninu na Zapadnoj obali u četvrtak u kojoj je ubijeno devet Palestinaca, uključujući sedam naoružanih napadača, i prekogranične vatre između Izraela i Gaze u petak.


Najmanje 30 Palestinaca, militanata i civila, ubijeno je na Zapadnoj obali od početka siječnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!