Papa s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH, pozvao na izgradnju suživota

03.04.2023.

14:42

Autor: Hina/HRT/A.S.

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Papa Franjo primio je u privatnu audijenciju predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto i pozvao na izgradnju suživota i stabilnosti u BiH, dok je prva žena vlade BiH ocijenila iznimno važnom potporu Vatikana u ostvarenju integracije ove zemlje u EU te ga pozvala u posjet Mostaru. 

Papa Franjo je istaknuo da su tolerancija, međusobno razumijevanje i suradnja temelj svakog društva u cilju mirnog zajedničkog suživota i stabilnosti, navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Predsjedateljica Vijeća ministara izrazila je zahvalu na Papinim poticajima za ostvarenje zajedništva i bratske ljubavi, što su od posebne važnosti za sve vjerske i nacionalne zajednice u BiH. Izvijestila je kako je provedba reformi koje zemlju vode k EU prioritet rada Vijeća ministara.

- Integriranje BiH u EU ostaje naš strateški i prioritetni cilj, istaknula je Krišto.

Potpora Svete Stolice od ključne važnosti

Predsjedateljica je navela kako je potpora Svete Stolice europskom putu BiH od ključne važnosti, pri čemu je, kako je istaknula, značajno očuvati višenacionalni karakter Bosne i Hercegovine uz provedbu ustavne reforme i izmjena Izbornog zakona BiH. Krišto je pozvala Svetog Oca u službeni posjet Bosni i Hercegovini u Mostar i Hercegovinu.

Papa Franjo je 2015. posjetio Sarajevo, a prije njega je papa Ivan Pavao II. pohodio Sarajevo i Banju Luku 1997. i 2003. godine. 

Tijekom susreta u Vatikanu predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je papi Franji darovala skulpturu Majka akademskog kipara Stjepana Skoke, u znak sjećanja i poštovanja prema majkama udovicama svih ratova.

- Ona simbolizira izdržljivost u patnji, požrtvovnost za svoju djecu, postojanost i nadu, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!