Papa i SAD osudili zločin bombardiranja bolnice u Mariupolju

09.03.2022.

23:03

Autor: Hina/HRT

Papst Franziskus

Papst Franziskus

Foto: Tiziana Fabi / REUTERS

Vatikan i Sjedinjene Države osudili su u srijedu "neprihvatljivo" i "barbarsko" raketiranje dječje bolnice u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju pri čemu je ozlijeđeno 17 odraslih osoba.

Gradsko vijeće Mariupolja je objavilo da je bolnica pogođena nekoliko puta ruskim napadima što je izazvalo "kolosalno" razaranje.

Guverner Donecka rekao je da je 17 osoba ozlijeđeno u napadima, a među njima žene na porodu.

Ta izvješća nisu mogla biti potvrđena iz drugih izvora.

- Bombardiranje bolnice je neprihvatljivo. Nema ni razloga ni motivacija za tako nešto, rekao je vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin na konferenciji za novinare u Rimu.

- Prva verzija koju su dali za taj rat je da je to vojna operacija koja treba uništiti vojne strukture u Ukrajini kako bi se zajamčila sigurnost Rusije. Bombardiranje dječje bolnice, pedijatrije nema nikakve veze s tim ciljem, rekao je Parolin.

U nedjelju je papa Franjo prešutno odbacio pojam "posebna vojna operacija" kako službena Moskva naziva invaziju na Ukrajinu, rekavši da je u toj zemlji rat i pozvao je na trenutačni prekid sukoba.

Parolin, drugi čovjek Vatikana, razgovarao je telefonski s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u utorak i zatražio prekid napada i zajamčene humanitarne koridore.

- Vrlo sam zabrinut, prvo zbog toga što se događa, jer je to postao rat, rekao je Parolin te izvijestio: "Lavrov mi nije dao jamstva".

Bijela kuća osudila je u srijedu "barbarsku" primjenu sile prema civilima u napadu na Mariupolj.

- Okrutno je vidjeti takav oblik barbarstva vojne sile protiv nedužnih civila suverene zemlje, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na konferenciji za novinare.

Lokalni dužnosnik Pavlo Kirilenko rekao je da "nijedno dijete nije ranjeno" i nema "nijedne poginule osobe", prema prvim podacima.

"Okrutnost! (...) Zaustavite ta ubijanja!", poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski dužnosnik za sigurnost Olekij Dnailov rekao je u srijedu da je 67 djece ubijeno od početka ruske invazije 24. veljače i pozvao je zapadne saveznike da hitno uspostave zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

Napad na dječju bolnicu osudili su UN i Svjetska zdravstvena organizacija pozvale "na trenutačni prekid napada na zdravstvene ustanove, bolnice, na medicinske radnike, na ambulantna vozila".

Nijedna zdravstvena ustanova u Ukrajini "ne smije nikada biti meta napada", reagirao je u srijedu glasnogovornik Ujedinjenih naroda Stephane Dujarric u objavi nakon vijesti o napadu na dječju bolnicu u Mariupolju.

Najmanje je 19 napada izvedeno na zdravstvene ustanove i poginulo je najmanje deset medicinskih djelatnika od početka ruske invazije 24. veljače, prema podacima koje je u srijedu objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Napad je osudio i britanski premijer Boris Johnson.

"Malo je stvari nemoralnijih od gađanja najranjivijih osoba koje se ne mogu braniti", izjavio je Boris Johnson na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!