Uništena dječja bolnica u opkoljenom Mariupolju, Ukrajina za napad okrivila Rusiju

09.03.2022.

17:15

Autor: M.S./HRT/Hina

Zgrada bolnice i automobili u Mariupolju uništeni u napadu zrakoplovstva usred ruske invazije na Ukrajinu

Zgrada bolnice i automobili u Mariupolju uništeni u napadu zrakoplovstva usred ruske invazije na Ukrajinu

Foto: Press služba Nacionalne policije Ukrajine / via Reuters

U opkoljenom gradu Mariupolju bombardirano je rodilište i dječja bolnica, izvijestile su ukrajinske vlasti koje su za to okrivile Rusiju. Tvrde da je ozlijeđeno najmanje 17 osoba. Kod drugih gradova otvoreni su humanitarni koridori za civile, no evakuacija slabo napreduje. Uznemirenost je izazvala vijest da je nuklearna elektrana u Černobilu ostala bez struje. Ipak, Međunarodna agencija za atomsku energiju smiruje situaciju - radijacija nije povećana. Upozoravamo na uznemirujuće snimke u sljedećem prilogu:


video thumb

● Invazija Rusije na Ukrajinu ulazi u treći tjedan. Civili se djelomično uspijevaju evakuirati, no ruski napadi ne posustaju.

● Iako je dogovoren 12-tosatni prekid vatre, čini se da se primirje ne poštuje.

●  I dalje se vode žestoke borbe, prije svega za Kijev i Harkiv.

●  Na 6 ratom najteže pogođenih područja, otvoreni su humanitarni koridori za civile, no evakuacija slabo napreduje.

●  Ukrajina opet optužuje Rusiju da blokira izlaz iz opkoljenog Mariupolja, a predsjednik Zelenski objavio je da je u tom gradu bombardirano rodilište i dječja bolnica - 17 je ranjenih, među njima i žena koja se upravo porađala.

●  Agencija Fitch ponovno je snizila kreditni rejting Rusije, ovaj put s ocjene 'B' na 'C', gurnuvši ga u takozvani status smeća. 

● Ruski napadači imaju u Ukrajini premoć u zraku. Zato je Ukrajina zatražila od zapadnih država da joj stave na raspolaganje borbene zrakoplove. Ukrajinski piloti prošli su obuku za upravljanje MiGovima 29, a takve zrakoplove Poljska je ponudila SAD-u da ih preda Ukrajinicima. Poljska je ostala osamljena u želji da svoje borbene zrakoplove MIG 29 pošalje u američku zrakoplovnu bazu u Njemačkoj, preda SAD-u, a oni Ukrajincima. 

Uništena dječja bolnica u Mariupolju

Dan u kojem je profunkcionirao koridor za 7000 civila iz Sumija završio je viješću o bombardiranju rodilišta i dječje bolnice u opkoljenom Mariupolju iz kojeg je izlaz navodno onemogućen.

Lokalne vlasti posljednjeg neosvojenog grada na azovskom priobalju, koji je gotovo tjedan dana odsječen od struje i vode, tvrde da su napad na dječju bolnicu izveli ruski avioni, i nadaju se da je informacija o 17 ranjenih, zasad bez djece na listi, konačna.

- Svjetska zdravstvena organizacija dosad je zabilježila 18 napada na zdravstvena postrojenja, radnike i ambulante, u kojima je poginulo deset ljudi, izvijestio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ruska je vojska još uvijek poluprofesionalna, što znači da na fronti mogu završiti i mladići pozvani odslužiti obvezni vojni rok. Ruski predsjednik Putin prije četiri dana opovrgavao je informacije da je u Ukrajinu poslao i svježe mobilizirane tinejdžere, tvrdio je da u ratu koji on naziva "vojnom specijalnom operacijom" sudjeluju samo profesionalci. Danas je rusko ministarstvo obrane priznalo da su ukrajinske snage zarobile neodređeni broj redovnih vojnih obveznika.

- Nažalost, utvrđeno je nekoliko slučaja prisutnosti ročnika u dijelovima Oružanih snaga Rusije koji su sudjelovali u specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriju Ukrajine. Praktički svi takvi vojnici već su prebačeni na teritorij Rusije. Jednu jedinicu, koja je obavljala logističku potporu, napala je diverzantska grupa ukrajinskog nacionalnog bataljona. Zarobljen je veći broj ruskih vojnika, među ostalima i ročnika, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik Ministarstva obrane Ruske Federacije.

Dok iz Moskve stižu uvjeravanja ruskog ministarstva vanjskih poslova da cilj operacije nije svrgnuti vlast u Kijevu, glavni grad Ukrajine priprema se za možda i najsnažnije udare ruske armije sa sjeverozapada i sjeveroistoka.

Ovu noć oko 15 tisuća Kijevljana provest će u podzemnoj željeznici, pretvorenoj u javno sklonište.

Tijek događaja pratite uživo:

Na granicama sa susjednim zemljama i dalje je dramatično.

Tisuće izbjeglica pristižu u Lavov

Papa i SAD osudili zločin bombardiranja bolnice u Mariupolju

IAEA izgubila kontakt sa sustavom nadzora u Zaporižji

Putin i Scholz razgovarali o humanitarnim koridorima i o "diplomatskim naporima"

Slovenija nudi zaštitu izbjeglicama, zastupnici osudili agresiju Rusije

Šmihal zahvalio Hrvatskoj što stoji uz Ukrajinu

Rusija tvrdi da je uništila 974 ukrajinska tenka i oklopnih vozila

Ukrajina objavila da je 67 djece ubijeno od početka ruske invazije

EU proširuje popis sankcioniranih Rusa za 160 osoba

London pozvao sve zemlje G7 da zabrane uvoz ruske nafte

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić za HRT: Za Hrvatsku nema prijetnji

SAD: Rusija možda koristi "glupe bombe"

Europski parlament želi zabraniti ''zlatne putovnice''

Rusija priznala da je ipak slala ročnike u Ukrajinu

SAD rasporedio u Poljskoj dva protuzračna sustava Patriot

Ukrajina vidi rizik od curenja radijacije u Černobilu, IAEA tvrdi suprotno

17 ozlijeđenih u napadu na bolnicu u Mairupolju; osude UN-a, Londona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!