14:07 / 23.03.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Papa: Više oružja nije rješenje rata u Ukrajini

Papa Franjo na tjednoj audijenciji: Sjetite se svih žrtava rata

Papa Franjo na tjednoj audijenciji: Sjetite se svih žrtava rata

Foto: Yara Nardi / REUTERS

Papa Franjo rekao je kako je rat u Ukrajini pokazao da čovječanstvo mora odbaciti čudan instinkt za "samouništenjem" i istaknuo da kupovina više oružja nije rješenje nijednog sukoba. Od sudionika na tjednoj općoj audijenciji zatražio je da se prisjete svih žrtava rata, uključujući "pale vojnike na jednoj ili drugoj strani", ranjene, beskućnike i izbjeglice.

- Neka Gospodin pošalje svoj duh da shvatimo da je rat poraz čovječnosti, da moramo poraziti sve one koji vode rat, rekao je uz ostalo papa Franjo vjernicima na tjednoj audijenciji. 


Kazao je kako je vđenje rata potreba koja nas uništava, i kako moli Boga da nas "oslobodi od te potrebe za samouništenjem".


Ovo je drugi put otkad je počeo rat u Ukrajini da je papa Franjo evocirao slutnju nuklearnog rata. Dosad je nekoliko puta snažno osudio rat, no kritizirao je Rusiju samo implicitno, izbjegavajući spomenuti ime zemlje. 


Papa Franjo dosad je koristio je termine poput neopravdane agresije, masakra i zvjerstava, no odbacio je terminologiju "specijalne vojne operacije" koju Rusija koristi govoreći o agresiji na Ukrajinu koju je pokrenula 24. veljače. 


- Pomolimo se da oni koji upravljaju shvate kako kupnja i proizvodnja oružja nije rješenje problema. Rješenje je zajedno raditi za mir, kao što Biblija kaže, kako bi se oružje pretvorilo u instrumente mira, rekao je Papa na tjednoj audijenciji u srijedu.


Papa Franjo više je puta ranije poručio da se novac potrošen na oružje treba prenamijeniti u druge svrhe, poput borbe sa svjetskom glađu i razvojem i distribucijom cjepiva. Također, pozvao je na zabranu nuklearnog oružja, rekavši da je nemoralno čak i njegovo posjedovanje u svrhu odvraćanja.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!