Papa: Za vrijeme pandemije i rata u Ukrajini UN pokazao svoja ograničenja

16.10.2022.

14:23

Autor: T.D./HRT/Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo poziva na reformu Ujedinjenih naroda koji su za vrijeme pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini pokazali svoja ograničenja, stoji u novoj knjizi Svetog Oca, čiji je izvadak u nedjelju objavio list La Stampa.

- Kada govorimo o miru i sigurnosti na globalnoj razini, prva organizacija na koju pomislimo su Ujedinjeni narodi (UN), posebice Vijeće sigurnosti. Rat u Ukrajini još je jednom u prvi plan stavio potrebu za tim da trenutačna multilateralna struktura pronađe brže i učinkovitije puteve prema rješavanju sukoba, rekao je Franjo.

- U ratnim vremenima važno je prepoznati da nam treba više multilateralizma, kao i boljeg multilateralizma, kazao je, dodavši da UN koji jednako funkcionira od svog osnutka više ne odgovara novoj stvarnosti.

- Ujedinjeni narodi su oformljeni da bi formalno ukazali na užase kroz koje je čovječanstvo prošlo za vrijeme dvaju ratova u 20. stoljeću. Premda prijetnja koju su predstavljali još uvijek postoji, današnji svijet više nije isti, a međunarodne institucije moraju biti plod najvećega mogućeg konsenzusa, smatra Sveti Otac. 

- Potreba za reformama postala je više nego očita nakon pandemije, tijekom koje je sadašnji multilateralni sustav pokazao sva svoja ograničenja. Primjerice, kad je riječ o distribuciji cjepiva. Imali smo eklatantan primjer koji je ukazao na to da je zakon jačega ponekad snažniji od solidarnosti, kazao je. 

Papa Franjo se zalaže za organske reforme, a svrha im je da međunarodne organizacije ponovno pronađu svoj primarni poziv - služenje ljudskoj obitelji.

Sveti Otac je zagovornik cjelovite sigurnosti koju čini jamčenje svih prava (prava na hranu, na zdravstvene, ekonomske i socijalne usluge) te smatra da međunarodne institucije trebaju donositi svoje odluke u skladu s njima.

Papina knjiga "Molim te u ime Božje. Deset molitvi za budućnost nade", u Italiji izlazi u utorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!