15:42 / 09.07.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Papin oporavak teče normalno, no nedjeljnu molitvu čitat će iz bolnice

default error photo

Postoperativni oporavak pape Franje teče normalno, on hoda i radi, ali ipak bi bilo prerano da u nedjelju održi blagoslov na Trgu sv. Petra u Rimu te će ga održati iz bolnice Gemelli, objavio je danas Vatikan. 

Vatikan je dodao da bi Papina hospitalizacija mogla potrajati dulje od prvotno predviđenih sedam dana. Nagađalo se da bi 84-godišnji Papa mogao biti otpušten iz bolnice sutra navečer ili u nedjelju ujutro, kako bi se vratio u Vatikan na nedjeljni blagoslov s Trga sv. Petra.

Bit će to prvi put da papa Franjo, otkako je izabran, neće molitvu predvoditi iz Vatikana, s izuzetkom, naravno, onih nedjelja koje je proveo na putovanjima. Glasnogovornik Matteo Bruni rekao je da je Papa, kojemu je u nedjelju uklonjen dio debelog crijeva, "proveo miran dan uz normalan klinički oporavak" i da nastavlja redovito jesti.

- Sveti Otac prošetao se hodnikom i radi te više nema povišenu temperaturu, rekao je.

U katoličkoj sveučilišnoj bolnici tradicionalno se liječe pape pa je dio njezina 10. kata namijenjen za njih, a ondje se nalazi i jedinica za intenzivnu skrb. Bruni je rekao da će se nedjeljna molitva i blagoslov, angelus, održati "s 10. kata bolnice".

Papa Ivan Pavao II., čiji je pontifikat trajao od 1978. do 2005., deset se puta liječio u toj bolnici i iz nje je vodio nedjeljne molitve, s prozora ili preko audioporuka kada je bio preslab da ustane iz postelje.

Papa Franjo podvrgnuo se trosatnoj operaciji u nedjelju navečer i tada je prvi put hospitaliziran otkako je izabran 2013. Zahvat je planiran za početak srpnja, mjeseca u kojem se njegove javne obveze svode na nedjeljne blagoslove.

- Histološki nalaz potvrdio je ozbiljnu divertikularnu stenozu sa znakovima sklerozirajućega divertikulitisa, izvijestio je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, a prenio Vatican News.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!