13:50 / 31.03.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Peking je surađivao s istražiteljima WHO-a

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Visoki kineski medicinski stručnjak rekao je da ne postoje osnove za optuživanje Kine da nije surađivala s međunarodnim stručnjacima koje je WHO zadužio da istraže podrijetlo COVID-19.

Nakon objave rezultata zajedničkog istraživanja podrijetla COVID-19 koje su proveli Kina i WHO u utorak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je Kina uskratila podatke međunarodnim istražiteljima.

No Liang Wannian, jedan od vođa zajedničkog istraživanja, rekao je novinarima da su znanstvenici obiju strana imali pristup istim podacima tijekom cijele istrage i da tvrdnje o uskraćivanju pristupa nisu točne.

- Naravno, po kineskom zakonu, neki podaci ne mogu biti odneseni ili fotografirani, ali kada smo ih zajedno analizirali u Wuhanu, svi su mogli vidjeti bazu podataka, materijale - sve je urađeno zajednički, rekao je. 

Odgovarajući na tvrdnje da stručnjaci nisu imali pristup potpunim podacima i uzorcima, Liang je rekao da nijedan znanstvenik nikada nema savršene informacije.

Odbacio je i optužbe da je objava izvješća namjerno odgođena, objasnivši da su obje strane morale provjeriti "svaku rečenicu, svaki zaključak, svaki podatak" prije objave.

- Cijelo vrijeme pridržavali smo se načela 'kvaliteta na prvom mjestu, rekao je Liang, voditelj kineskog odbora stručnjaka za COVID-19.

Zajedničko istraživanje zaključilo je da COVID-19 najvjerojatnije potječe od životinja i da je na ljude vjerojatno prešao s neke druge posredničke vrste.

Također je zaključeno da je potrebno dodatno istražiti potječe li bolest s farmi divljih životinja u Kini i jugoistočnoj Aziji.

Liang je rekao da će Kina nastaviti raditi na utvrđivanju podrijetla bolesti, ali i da je kineski dio istraživanja završen te da pozornost treba usmjeriti na druge zemlje.

Naglasio je da se podrijetlo bolesti ne može utvrditi preko noći.

- Postoji puno bolesti koje dugo cirkuliraju, a još nije utvrđeno njihovo podrijetlo. Još treba puno vremena za to, rekao je Liang.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!