16:39 / 15.02.2021.

Autor: HRT/CNN

WHO: Rasprostranjenije izvorno izbijanje COVID-19 u Kini?

Ilustracija

Ilustracija

Foto: iXimus / PIXABAY

Istražitelji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priopćili su da je izbijanje epidemije u Wuhanu u prosincu 2019. bilo znatno šire nego što se mislilo. Hitno traže pristup stotinama tisuća uzoraka krvi iz grada, prenosi CNN.

Dosad im Kina nije dopustila pristup uzorcima krvi. Glavni istražitelj misije WHO-a u Kini Peter Ben Embarek rekao je za CNN kako je utvrđeno i da je bilo barem desetak mutiranih vrsta virusa u Wuhanu već u prosincu. Tim je razgovarao i s prvim pacijentom, za  kojeg je prijavljeno da je zaražen 8. prosinca. Riječ je o osobi u 40-im godinama, koja navodno prethodno nije putovala.

Polako pojavljivanje detaljnijih podataka prikupljenih o dugo očekivanom putovanju WHO-a u Kinu moglo bi povećati zabrinutost koju su izrazili i drugi znanstvenici koji proučavaju podrijetlo bolesti koja se možda širila u Kini znatno prije nego što je to objavljeno sredinom prosinca.

Ben Embarek, koji se vratio u Švicarsku iz Wuhana, rekao je za CNN da je virus već u prosincu bio široko rasprostranjen u Wuhanu.

Kineski su znanstvenici timu WHO-a prezentirali 174 slučaja koronavirusa u Wuhanu i okolici u prosincu 2019. Od toga 100 ih je potvrđeno laboratorijskim testovima, a još 74 kliničkim dijagnozama simptoma bolesti pacijenata. Kazao je da je u prosincu moglo biti i više od tisuću slučajeva bolesti COVID-19 u Wuhanu. U misiji je bilo 17 znanstvenika WHO-a i 17 kineskih znanstvenika.  Uspjeli su prvi put prikupiti 13 različitih genetskih sljedova virusa SARS-COV-2 od prosinca 2019. 

- Sljedovi bi, ako se ispitaju sa širim podacima o pacijentima u Kini tijekom 2019., mogli pružiti dragocjene tragove o lokaciji i vremenu izbijanja prije prosinca. Neki su s tržnica, a neki nisu povezani s tržnicama, rekao je Embarek.

Smatra se da je širenje virusa počelo na tržnici morskih plodova Huanan u Wuhanu.

Embarek je rekao i da su potrebni daljnji testovi jer je nejasno ostaju li antitijela kod bivših pacijenata i godinu dana nakon što prebole COVID-19.

Tim Svjetske zdravstvene organizacije nada se povratku u Wuhan kako bi nastavio istragu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!