Pentagon zbog inflacije treba više novca za nabavu oružja

13.09.2022.

10:49

Autor: V.K./HRT/Hina

Veća izdvajanja za oružje

Veća izdvajanja za oružje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američko ministarstvo obrane trebat će dodatne 42 milijarde dolara u idućoj fiskalnoj godini kako bi nadoknadilo smanjenu kupovnu moć zbog inflacije, upozorila je udruga proizvođača oružja.

- Značajna inflacija veliki je izazov za Pentagon i njegovih tisuću dobavljača, povrh pandemijske krize i problema u nabavnim lancima, citira Reuters navode iz izvješća Nacionalnog udruženja obrambene industrije (NDIA) koje će biti objavljeno ovog tjedna.

U fiskalnom razdoblju od 2021. do 2023. kupovna moć Pentagona bit će zbog inflacije smanjena za više od 110 milijardi dolara, izračunali su u NDIA-i.

Smanjena opskrba iz vojne industrijske baze, koju muči rast troškova, mogla bi zakočiti tempo modernizacije američke obrane u razdoblju poojačane konfrontacije s Kinom i rata u Ukrajini.

Proizvođači oružja pozvali su američki Kongres da ublaži inflacijski teret tvrtkama koje su ministarstvom obrane sklopile dugoročne ugovore s fiksnom cijenom, istovremeno naznačivši da budući ugovori automatski uzimaju u obzir rast cijena.

Apel udruženja vremenski se poklopio s pritužbama manjih proizvođača oružja s fiksnim ugovorima da gube novac na takvim aranžmanima zbog manjka radnika i skoka cijena sirovina.

Mali proizvođači važni su za normalno funkcioniranje industrije oružja jer se međusobno natječu i pomažu Pentagonu da smanji troškove nabave. Istodobno osiguravaju radnike, ključne za očuvanje vodeće pozicije SAD-a u najnovijim tehnologijama.

Inflacija je utjecala na ugovore i u svim drugim sektorima, ali Pentagon određuje stroge uvjete i jedini je kupac pa kompanije ne mogu pregovarati o cijenama. Zato su neki proizvođači oružja zatražili izmjene modela nabave ugovorima s fiksnom cijenom.

- Da bi se postigao zacrtani cilj, ključno je u aktualnom okruženju preispitati ugovore s fiksnim cijenama, naglasio je potpredsjednik Parsons Corpa Jai Spivey.

Izvori u industriji upozoravaju pak da ne bi trebalo očekivati pomoć s visokom inflacijom.

- Sumnjam da će ove godine biti usvojeno sektorski orijentirano rješenje koje će u potpunosti nadoknaditi inflaciju zbog konkurentskih interesa i izborne sezone, rekao je voditelj odjela zrakoplovstva i obrane u odvjetničkom uredu Miller Canfield Pawel Chudzicki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!