Pentagonovo izvješće otkrit će što obavještajci znaju o susretima s NLO-ima

20.06.2021.

20:03

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: IgorZh / Shutterstock

Jesmo li sami u svemiru, pitanje je koje zaokuplja znanost, laike, ali i američke obavještajne službe. U Washingtonu se s nestrpljenjem iščekuje izvješće koje će Pentagon sljedeći tjedan podnijeti Kongresu. Dokument će otkriti što vojna obavještajna zajednica zna o susretima s neidentificiranim letećim objektima o kojima već desetljećima svjedoče vojni piloti.

Neidentificirani leteći objekt snimljen je 2015. blizu obale Floride. Jedan je to među više od 120 neobjašnjivih incidenata koje su vojni piloti zabilježili u posljednjih 20 godina.


Očekuje se da će izvješće Pentagona zaključiti kako nema čvrstih dokaza da su NLO-i povezani s izvanzemaljcima, ali nisu ni dio američke vojne tehnologije.


- Možda postoje dokazi o upadanju stranih sila u naš zračni prostor i načinu na koji se vojska nosi s tim pojavama. Ali to će biti klasificirano, to je tajna, kaže Mick West, NLO skeptik.


Steve Bassett jedini je registrirani lobist u Washingtonu za pitanja izvanzemaljaca. Od vlade već 25 godina traži da skine embargo na prikupljene dokaze o njihovu postojanju.


- Kada ovo izvješće bude objavljeno, neće otkriti prisutnost izvanzemaljaca, što i nije dužnost Ministarstva obrane, to je dužnost predsjednika u Bijeloj kući - samo on to može učiniti, ali članovi Kongresa imat će razlog da održe javna svjedočenja o toj temi, kaže Bassett.


Svjedočenja na Capitol Hillu, predviđa Bassett, bit će spektakularna i održat će se već u srpnju. Iznenađenja u izvješću Pentagona ne očekuje Zoran Kahrić, inženjer u NASA Centru za svemirske letove Goddard.


- S našeg stajališta najvjerojatnije su to ili neke greške u opremi ili su to neke prirodne nepogode, oblaci, baloni možda neki avioni za koje oni nisu znali ili razne druge stvari, kaže Kahrić.


I NASA ulaže milijarde dolara u vlastita istraživanja o mogućem postojanju drugih civilizacija u našem sustavu.


Ova je tema ujedinila republikance i demokrate koji su rijetko složni. Sve je više političara koji traže nastavak vladinih istraga o fenomenima koji su donedavno bili tabu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!