19:39 / 27.04.2022.

Autor: Marko Percan/T.V./Dnevnik/HRT

Percan iz Moldavije: Rusija svoje pretenzije prema Pridnjestrovlju više niti ne skriva

Marko Percan

Marko Percan

Foto: HTV / HRT

Ratni požar iz Ukrajine mogao bi se ubrzo proširiti i na susjednu Moldaviju. U odmetnutoj proruskoj regiji Pridnjestrovlje proteklih se dana dogodilo nekoliko misterioznih napada za koje se optužuje Ukrajince. Rusko ministarstvo vanjskih poslova početkom tjedna poručilo je da Rusija "želi izbjeći scenarij u kojem Moskva mora intervenirati u Moldaviji", što zvuči vrlo slično onom što je Rusija govorila uoči invazije na Ukrajinu. Njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, u parlamentu je danas rekla da je stanje u Moldaviji "ekstremno kritično". Naša ekipa, koja je već nekoliko dana u Moldaviji, danas je bila na granici sa samoproglašenom proruskom republikom Pridnjestrovlje.

- Mi smo danas bili do samih kontrolnih točaka na ulazu u Pridnjestrovlje. Dvije su kontrolne točke - jedna od Moldavske a druga od separatističke vojske, no naravno tamo nije dopušteno snimanje. Nalazimo se 25 km od Tiraspola, glavnoga grada te fantomske republike, javio je u središnjem Dnevniku HTV-a Marko Percan.

- Nažalost, danas opet incidenti ovdje u Pridnjestrovlju, kako doznajemo iz smjera Ukrajine je tijekom dana pucano u smjeru naselja Cobasnu u kojem se nalazi ogromno skladište streljiva. Rusi i dalje za sve optužuju Ukrajince ali i Veliku Britaniju, Ukrajinci tvrde to su inscenirani napadi kako bi se isprovocirao ulazak Pridnjestrovlja u rat. Rusija svoje pretenzije prema ovom odmetnutom dijelu Moldavije više niti ne skriva Ono što je zanimljivo - Rusi su još '90-tih pomogli separatistima da dođu na vlast, no oni tu vlast nikad nisu priznate. Ova fantomska država je priznata od samo tri države, također međunarodno nepriznate - Južna Osetija, Abhazija i Nagorno Karabah, javlja Percan.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!