Peskov: Kremlj razumije pritiske Zapada bez presedana na Srbiju

03.02.2023.

14:48

Autor: T.V./HRT/Hina

Dmitrij Peskov

Dmitrij Peskov

Foto: - / Shutterstock

Kremlj razumije da je vodstvo Srbije pod pritiskom Zapada bez presedana i cijeni stajalište predsjednika Aleksandra Vučića nadajući se daljnjem unaprjeđenju odnosa dviju zemalja, rekao je u petak novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je reagirao na jučerašnju najavu srbijanskog predsjednika da će vjerojatno morati uvesti sankcije Rusiji.

- Srbija će možda morati uvesti sankcije Rusiji, rekao je u četvrtak Vučić parlamentarnim zastupnicima tijekom rasprave o Kosovu, dodajući da on time nije oduševljen, no da Beograd već plaća cijenu što to i prije nije učinio. Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cijenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredjeljenja našeg vodstva, rekao je Vučić u parlamentu.

- Veoma cijenimo ovo stajalište srpskog vodstva i nadamo se da će naši bilateralni odnosi nastaviti uzlazni razvoj, rekao je Peskov, prema izvješću agencije TASS. Potpuno razumijemo neviđeni pritisak kolektivnog Zapada na srpsko vodstvo i cijenu tih napora koji su bili potrebni vodstvu Srbije da izdrži ovaj pritisak do danas, citirala je agencija TASS dužnosnika Kremlja.

Peskov je napomenuo da Rusija njeguje svoje odnose sa Srbijom te da oni, kako je rekao, imaju "duboke povijesne korijene, imaju iznimno sadržajnu sadašnjost i uvjereni smo da imaju velike izglede za budućnost".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!