Vučić: Možda ćemo morati uvesti sankcije Rusiji

02.02.2023.

Zadnja izmjena 22:52

Autor: Hina/HRT

Aleksandar Vučić na sjednici u Skupštini Srbije

Aleksandar Vučić na sjednici u Skupštini Srbije

Foto: Milos Tesic/ATAImages / PIXSELL

- Srbija će možda morati uvesti sankcije Rusiji, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić paralmentarnim zastupnicima s kojima je ranije u četvrtak došao u oštar verbalni sukob te dodao on time nije oduševljen no da Beograd već plaća cijenu što to i ranije nije učinio. Inače maratonska sjednica Skupštine Srbije završila je tek navečer. 

- Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cijenu što ih nismo uveli, istaknuo je predsjednik Srvbije Vučić o mogućim sankcijama Rusiji, a što od Beograda traži Europska unija, dodajući da je to pitanje političkog opredjeljenja vodstva države. 

Srbijanska oporba u parlamentu prekinula Vučića i izazvala incident


Kaos, vrijeđanje i naguravanje prate žučnu raspravu u srbijanskoj Skupštini o međunarodnom planu za Kosovo. U pojedinim trenucima sve je bilo na rubu fizičkog obračuna koje je spriječilo osiguranje.

Nezadovoljna oporba traži ostavku predsjednika Aleksandra Vučića koji priznaje da Beograd ne može spriječiti prijam Kosova u međunarodne institucije poput NATO-a i Vijeća Europe.


Zastupnici oporbe u srbijanskom parlamentu izazvali su incident na sjednici posvećenoj Kosovu i prekinuli izlaganje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o europskom prijedlogu rješenja za odnose s Kosovom.

Polemika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i dijela oporbe tijekom vrlo žučne rasprave o planu za Kosovo u četvrtak u srbijanskom parlamentu pretvorila se u jednom trenutku u naguravanje i salvu teških riječi, prijeteći prerasti u fizički sukob.

Zbog verbalnih napada i naguravanja zastupnika nekoliko desetaka oporbenih stranaka i vladajućih naprednjaka (SNS), čiji je šef srbijanski predsjednik, sjednica ja nakratko prekinuta, a predsjednik parlamenta Vladimir Orlić oporbu je optužio za pokušaj "linča" predsjednika države.

Svemu je prethodio govor vođe konzervativnog pokreta Dveri Boška Obradovića, koji je pozvao Vučića da se nedvojbeno izjasni je li "za potpisivanje ultimatuma o Kosovu ili ne" i priznaje li "lažnu državu Kosovo".

Vučićevo obraćanje zastupnici dijela oporbe popratili su povicima i skandiranjem "Ne damo Kosovo", "Izdaja, izdaja" i "Kosovo je srce Srbije", te su razvili transparent "Ne kapitulaciji".

Vučić je optužio oporbu da su izdali Kosovo tvrdeći da vlast brani Kosovo od "takvih" kao što su oni, aludirajući na razdoblje vlasti Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije, koja danas predvodi tvrdu nacionalnu koaliciju NADA.

- Vi pričate o izdaji, vi, sram vas bilo, uzvikivao je vidno iznervirani Vučić žustro odgovarajući oporbi.

On je oporbi, koja se pozivala na kršenje skupštinskog Poslovnika, rekao da je njima "Poslovnik Skupštine važniji od Kosova".

Razlika između njih i nas je to što je nama Srbija svetinja, a njima Poslovnik, rekao je Vučić.

Nakon što su se strasti smirile, zastupnici SNS-a skandirali su Vučiću: "Aco, Srbine".

Vučić: Plan EU-a za Kosovo je "non paper" i neformalni dokument


Predaja nije opcija, naša politika bit će da pod svaku cijenu sačuvamo mir i stabilnost, da se suzdržimo i ne odgovaramo na provokacije, osim ako životi i imovina ljudi ne budu bili ugroženi, rekao je zastupnicima u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predstavivši plan EU-a za Kosovo kao "non paper".

On je, na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj se očekivalo da zastupnike upozna s francusko-njemačkim planom za Kosovo, rekao da će upozoriti na "sve najlošije točke" te inicijative, ali da ne smije iznijeti cijeli plan, nego samo ono što je "najgore za Srbiju".


Vučić je danima prije sjednice pozivao na "nacionalno jedinstvo".


Prijedlog EU-a, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, Beogradu i Prištini predstavljen je u rujnu i prosincu prošle godine, a predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. Beograd inzistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.


Vučić je poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a izjavio da je Srbija "spremna prihvatiti koncept europskog plana" i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, a zatim je bio izložen pritisku da plan predstavi parlamentu, što ni danas nije u cijelosti učinio, ustvrdivši da je riječ o dokumentu koji ima status "non paper".


Vučić: Beograd ne može spriječiti prijam Kosova u VE i NATO 


"U samom planu najteže stvari za nas su da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji", rekao je Vučić, naglasivši kako Beograd "ne može spriječiti prijam Kosova u Vijeće Europe i NATO".


- Protivili se ne protivili, u Vijeću Europe u trenutku kad oni odluče, imat će većinu, protivili se ili ne protivili - imat će većinu za NATO. Protivili se - ne protivili za EU - to je njihova odluka, rekao je Vučić.


On je ocijenio da je za Srbiju sporna odredba prijedloga u kojoj se navodi kako će se "obje strane voditi ciljevima i načelima predočenim u Povelji UN-a, naročito onim koji se odnose na suverenu jednakost svih država i na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, smatrajući Kosovo nezavisnom državom". 


Na kritike oporbe kako im plan o kojem se raspravlja nije dostupan, Vučić ih je pozvao u svoj ured u ponedjeljak da im pokaže francusko-njemački prijedlog, inzistirajući da je to neformalni dokument, "non papar", te da ga se zato ne smije objavljivati "jer je to pravilo u diplomaciji".


Vučić je ustvrdio da pitanja o Kosovu traju više od šest stoljeća i da nema pravih odgovora, te da se ne zna "je li mit postao stvarnost, ili stvarnost stvorila mit", kao što se ne zna "gdje je izlaz".


Promijenjene geopolitičke okolnosti 


On je podsjetio da se nacionalna struktura na Kosovu promijenila i da je danas na tom području oko 26 posto Srba, ali i da su se promijenile i geopolitičke okolnosti "politički momentum i politički okvir" u kojima se danas govori o planu za Kosovu.


- Danas svjedočimo nekoj vrsti trećeg svjetskog rata, rekao je Vučić i ocijenio da će taj sukob "biti obimniji, širi i teži nego što je danas".


Važnije od svega je da se razumiju okolnosti, povijesni trenutak i vremenski okvir u kojem se ovo događa, rekao je Vučić stavljajući Kosovo u širi geopolitički kontekst odnosa na međunarodnoj sceni, uključujući u rusko-ukrajinski sukob.


Uoči sjednice dio oporbe iz nacionalno-konzervativnog korpusa naglasio je da neće podržati plan jer predstavlja "izdaju" i "odricanje dijela svog teritorija".


Jedan od prijedloga je i da se rasprava o Kosovu iz Bruxellesa, koji sada moderira dijalog Beograda i Prištine, preseli u New York, u Ujedinjene narode, te da se vrati u okvire Rezolucije 1244 VS UN-a, kojom se ne isključuje teritorijalni integritet Srbije na Kosovu.


Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je, uoči početka rasprave, da će sjednica trajati "koliko treba", pa nije isključeno da bi parlament mogao zasjedati do kasno navečer, a moguće i u petak.

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost. Do danas su ga priznale mnoge zemlje, no ne i Srbija i njezini saveznici, uključujući Rusiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!