19:25 / 09.03.2022.

Autor: Petar Vlahov/Dnevnik/IMS/HRT

Najteže bi noćas moglo biti stanovnicima Mariupolja i Kijeva

Petar Vlahov iz Lavova

Petar Vlahov iz Lavova

Foto: Dnevnik / HTV

Prekid vatre u Ukrajini trebao bi trajati do 21 sat. Ovo primirje, koje je ionako jedva postignuto, vrlo je krhko. Unatoč primirju danas je bilo dosta granatiranja, a mnogi civili su stradali. Ruska strana primirje nije poštivala na svim dijelovima bojišta, a što donosi noć teško je prognozirati. Najteže bi moglo biti stanovnicima Mariupolja i Kijeva, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a novinar Petar Vlahov javljajući se iz Lavova. 

Grad Kijev se i sada nalazi u poluokruženju, pa ako uistinu krene ruska ofenziva, raketiranja iz zraka i granatiranja s kopna, puno jačeg intenziteta nego do sada, gradonačelnik Kijeva rekao je da bi grad mogao izdržati takvu invaziju i opsadu maksimalno dva tjedna.

Na službenim stranicama ukrajinskog ministarstva obrane večeras su pokazani materijali iz kojih se vidi da su ukrajinski branitelji tijekom dana s protuoklopnim raketama uništili jedan ruski tenk. Ukrajinskim snagama upravo i treba moderna oprema. Britanska vojska namjerava u što kraćem vremenu u Ukrajinu dopremiti najsuvremenije raketne sustave zemlja-zrak. Radi se o raketnim sustavima koje imaju brzinu veću od 4 maha. U Velikoj Britaniji koriste se od 1997. godine. Riječ je o sofisticiranom oružju, ali je pitanje kako u što kraćem vremenu obučiti i osposobiti ukrajinske branitelje da se njime mogu koristiti, izjavio je Vlahov.  

Krhko primirje iskorišteno je za dolazak velikih kolona ljudi koji su došli u Lavov. Najviše ih dolazi iz područja Dnjipra. Ispred željezničkog kolodvora mnogo je ljudi. Grijat će se tijekom noći na temperaturi -10°C i čekati autobuse koji će ih prebaciti u najbližu državu. Najviše je autobusa s poljskim registracijskim oznakama, rekao je Vlahov i zaključio javljanje izjavom: daleko je mir u Ukrajini s obzirom na sve što može vidjeti i na ulicama Lavova, a i prema dostupnim informacijama koje dolaze iz Ukrajine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!