Pfizer: Potrebna i treća doza, docjepljivanje svake godine

16.04.2021.

09:10

Autor: HRT/D.M./Hina

default error photo

Izvršni direktor američke farmaceutske tvrtke Pfizer kazao je kako će ljudima najvjerojatnije trebati treća doza cjepiva protiv koronavirusa od 6 do 12 mjeseci od cijepljenja, kao i docjepljivanje svake godine zbog pojave novih varijanti koronavirusa.

- Moramo vidjeti kakav će biti plan cijepljenja i kako ćemo to često trebati - to trebamo vidjeti. Iznimno je važno smanjiti broj ljudi koji se mogu zaraziti, rekao je Albert Bourla za CNBC dodajući da će varijante koronavirusa "igrati presudnu ulogu". Znanstvenici u ovom trenutku ne znaju točno koliko dugo traje zaštita od cjepiva, a prva istraživanja pokazuju da je to šest mjeseci.

Pfizer je ovaj mjesec objavio studiju po kojoj je cjepivo učinkovito 91 posto protiv koronavirusa te 95 posto protiv teških oblika koronavirusne bolesti do šest mjeseci nakon druge doze.

Moderna je objavila da njezino cjepivo štiti u sličnom postotku šest mjeseci. AstraZenecino cjepivo štiti u nešto manjem postotku, no istraživanja kod starijih osoba pokazuju snažniji odgovor zaštitnih T-stanica u odnosu na druga cjepiva koja se daju u zapadnim zemljama.

Znanstvenici ističu da su potrebna istraživanja kako bi se utvrdilo trajanje zaštite nakon što prođe šest mjeseci od primanja obje doze cjepiva. Više farmaceutskih tvrtki počelo je testirati modifikacije postojećih cjepiva kako bi utvrdili njihovu djelotvornost protiv novih varijanti koronavirusa.

David Kessler, voditelj tima američkog predsjednika Joea Bidena za borbu protiv COVID-a, upozorio je u četvrtak mjerodavni odbor američkog Kongresa da Amerikanci trebaju računati na docjepljivanje kako bi se obranili od novih varijanti koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!