20:23 / 15.04.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Cijepljenje sporo napreduje

Cijepljenje sporo napreduje

Cijepljenje sporo napreduje

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da u svijetu broj zaraženih raste već sedmi tjedan. Samo u proteklih tjedan dana zarazilo se više od 4 i pol milijuna ljudi, a umrlo je njih 76 tisuća. Apelirali su i na neke zemlje da ne gomilaju cjepiva ako se njima ne koriste.

Nakon što je prestala cijepiti AstraZenecom Danska sada razmatra mogućnost da doze koje ima podijeli siromašnijim zemljama. 

O tome danas govore u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pozivaju i sve ostale da ne gomilaju cjepiva koja ne namjeravaju upotrijebiti i ponovno ističu da su koristi AstraZenecina cjepiva veće od rizika. 

- Rizik od nastanka krvnih ugrušaka kod osoba s koronavirusnom bolesti mnogo je veći nego kod onih koji su primili cjepivo AstraZenece. Nema nikakve sumnje, to cjepivo smanjuje potrebu za hospitalizacijom i sprečava smrt, naglašava Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

To je poruka i europskog medicinskog regulatora, ali izvještaji o pojavi krvnih ugrušaka ugrozili su kampanje cijepljenja u mnogim zemljama koje uz to i različito dobno ograničavaju njegovu primjenu. 

- To je na neki način veoma žalosno. Mislim da bi se takve odluke trebale donositi na razini cijele Europske unije. Ovako se ljudi pitaju kako to da u Danskoj to cjepivo nije sigurno, a u Belgiji jest, govori Julien Compere, ravnatelj sveučilišne bolnice u Liegeu.

O drugom problemu s britansko-švedskim cjepivom, a to je kašnjenje s isporukama, u talijanskom parlamentu govorio je ministar zdravstva Speranza.

Zaključuje da je ispravno na europskoj razini sklapati ugovore s farmaceutskim kompanijama, ali da na temelju iskustva s cjepivom AstraZenece Europa mora biti brža, integriranija i autoritativnija. 

- Nastavit ćemo, bez oklijevanja, oštru raspravu s AstraZenecom o njihovim, često neprihvatljivim kašnjenjima u isporuci Europskoj uniji, zbog čega je naša kampanja cijepljenja drastično usporena, naglašava Roberto Speranza, talijanski ministar zdravstva.

U Njemačkoj su ministri zdravstva saveznih pokrajina odlučili da će osobe koje su kao prvu dozu primile AstraZenecino cjepivo, u drugoj dozi dobiti Pfizer-BioNTechovo ili Modernino. 

- Pomiješate li cjepiva, dobit ćete drukčiju vrstu, širi i jači imunosni odgovor, rekao je John Bell, profesor medicine na Sveučilištu u Oxfordu.

U Njemačkoj je potvrđeno gotovo 30 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom. Takav porast nisu imali od siječnja. Ministar zdravstva poziva na pokrajinske premijere da hitno uvedu još restriktivnije mjere. 

- Liječnici na jedinicama intenzivne skrbi očekuju da će do kraja mjeseca morati liječiti 6 tisuća pacijenata. To znači da već sada možemo predvidjeti da će, ako se ne zaustavi ovaj trend, naš zdravstveni sustav doći do ruba, istaknuo je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.

Njemački mediji izvješćuju da će se kancelarka Angela Merkel sutra cijepiti AstraZenecinim cjepivom. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!