13:32 / 18.11.2020.

Autor: B.A./HRT/Hina

Pfizer: Učinkovitost našeg cjepiva 95 posto

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: - / REUTERS

Planiraju ga prijaviti američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) za hitnu autorizaciju u roku od nekoliko dana.
Pfizer je u srijedu objavio kako su konačni rezultati završne faze ispitivanja cjepiva koje je razvio u suradnji s tvrtkom BioNTech potvrdili da je 95 posto djelotvorno.

➡️ Epidemija koronavirusa - nove informacije

Iz tvrtke kažu da cjepivo sprječava blage i teške oblike Covida-19.

Pfizer je cjepivo razvio u partnerstvu s njemačkom tvrtkom BioNTech. Planiraju ga prijaviti američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) za hitnu autorizaciju u roku od nekoliko dana.

Pfizer i BioNTech ranije su objavili da njihovo cjepivo ima učinkovitost veću od 90 posto.

U međuvremenu je farmaceutska tvrtka Moderna objavila da njihovo cjepivo ima učinkovitost od 94,5 posto.

U Pfizerovom i BioNTechovom testu sudjelovalo je više od 44.000 dobrovoljaca, od kojih je pola primilo cjepivo, a druga polovica placebo. Među sudionicima zabilježeno je 170 slučajeva koronavirusa - 162 među ljudima koji su dobili placebo i osam među onima koji su dobili cjepivo, što znači da je učinkovitost 95 posto, priopćile su tvrtke. Od deset teških slučajeva Covida, devet ih je primilo placebo.

Kao najčešća posljedica naveden je umor - osjetilo ga je 3,7 posto dobrovoljaca nakon primanja druge doze. 2 posto imalo je glavobolje nakon druge doze. Stariji sudionici prijavili su manje nuspojava koje su usto bile i blaže, navode tvrtke.

Efikasnost kod onih starijih od 65, koji su visokorizična skupina od koronavirusa, viša je od 94 posto.

Pfizer i BioNTech će podatke ispitivanja predstaviti regulatornim agencijama diljem svijeta, kao i recenziranom znanstvenom časopisu.

Tvrtke su ponovile kako očekuju da će do kraja ove godine proizvesti 50 milijuna doza cjepiva, što je dovoljno za zaštitu 25 milijuna ljudi, a u idućoj godini do 1,3 milijardi doza.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u srijedu da su Pfizer i BioNTech predali dokumentaciju kliničkih ispitivanja kasne faze njihova potencijalnog cjepiva protiv covida-19 radi postupne ocjene, ali još nisu podnijeli zahtjev za odobrenjem.

EMA je objavila da su im dvije kompanije predale dokumentaciju o tome i da će je razmotriti. EMA je pokrenula postupak postupne ocjene dokumentacije njihova cjepiva 6. listopada, čime se želi ubrzati moguće odobrenje cjepiva. Nisu podnijeli zahtjev za odobrenjem, objavila je agencija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!