Plenković inzistira na jedinstvu međunarodne zajednice prema Ukrajini

23.09.2022.

Zadnja izmjena 18:53

Autor: Branka Slavica/HRT/V.G.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković večeras oko 23 sata prema našem vremenu održat će govor pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku. U fokusu premijerova govora bit će ruska agresija na Ukrajinu.


Premijer Plenković rekao je da u njegovom govoru neće biti iznenađenja. Stavovi i pozicija Hrvatske oko Ukrajine su poznati - čvrsta potpora napadnutoj zemlji, osuda ruske agresije. Premijer će pozvati na jedinstvo međunarodne zajednice i čvršće stavove onih država koje su još uvijek neodlučne, izvijestila je HRT-ova novinarka Branka Slavica u središnjem Dnevniku HTV-a.

Dodala i kako Njemačka i Francuska ruski napad nazivaju imperijalizmom, da SAD traži mir i odgovornost Rusije, Turska i Katar početak ozbiljnih mirovnih pregovora, a da su sve glasniji i pozivi na osnivanje posebnog kaznenog suda koji bi proganjao zločine počinjenje na ukrajinskom tlu.

Istaknula je i da se premijer Plenković sastao s glavnim tajnikom UN-a, a teme njihovog razgovora bile su energetska kriza, problemi u opskrbi, a hrvatski premijer izvijestio ga je o planovima Hrvatske oko ulaska u eurozonu, rekla je Slavica.

video thumb

Premijer, koji se u sklopu boravka u Sjedinjenim Državama sastao s predstavnicima američkih Hrvata, iznio je u četvrtak nakon obraćanja članovima Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu svoje stajalište o učinkovitosti Ujedinjenih naroda te najavio da će inzistirati na jedinstvu.

- Iznijet ću hrvatske stavove koji su vrlo jasni, ne samo solidarnost i potporu Ukrajini, političku, diplomatsku, ekonomsku, financijsku, humanitarnu ili vojnu, nego i jedan pogled da samo jednistvo prije svega država u okviru transatlantskog kruga, ali i potpora onih koji nisu bili toliko jasno artikulirani u proteklim mjesecima, može nas dovesti do jedinstvenog stava gdje ćemo pomoći Ukrajini i poštivati međunarodno pravo te zajednički rješavati energetsku i prehrambenu krizu, ove ekonomske posljedice prije svega inflatorne pritiske koje doživljavamo svih, rekao je premijer.

- Zato je jako važno držati jedinstvo svih ozbiljnih aktera u međunarodnoj zajednici, rekao je.

Mnogo je kritike na račun Ujedinjenih naroda zbog neefikasnosti u rješavanju kriza, a premijer smatra da treba jasno razlikovati institucije UN-a.

Vijeće sigurnosti ključno je za sve misije koje imaju karakter sigurnosti, uspostave mira.

- I to je komplicirano, vrlo komplicirano, jer je Rusija stalna članica koja ima pravo veta, odgovorio je na pitanje što misli o reformi Organizacije ujedinjenih naroda, ocijenio je Plenković.

- Bilo koja rezolucija koja je njoj (Rusiji) na štetu nije realno da prođe", rekao je.

No Opća skupština UN-a donijela je "niz rezolucija, vrlo jasnih s puno potpore i puno država članica koje su stale iza tih tekstova proteklih mjeseci, rekao je.

- Pozitivan je doprinos" inicijativa glavnog tajnika UN-a (Antonija Guterresa) o deblokadi ukrajinskih luka kako bi se žito iz Ukrajine moglo izvesti u afričke i druge zemlje gdje prijeti glad.

Opća skupština UN-a ovaj tjedan je globalni forum lidera gdje svi na jednom mjestu u najvećoj mjeri nastoje dati svoju analizu međunarodnih odnosa, rekao je premijer.

- Što se tiče operativne situacije na terenu, smatra da je UN-ova organizacija aktivna i pomaže.

Plenković se u četvrtak susreo u UN-u s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

Svi su razgovori bili u tri točke: globalna situacija, situacija na istoku Europe i naši bilateralni odnosi, rekao je premijer.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!