Plenković: Hrvatska pomaže Ukrajini s vojnom pomoći od 30 milijuna eura

22.08.2023.

Zadnja izmjena 11:08

Autor: HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Drugi je dan sastanka na vrhu čelnika država jugoistočne Europe. Jutros je premijer Andrej Plenković razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o hrvatskom paketu pomoći Ukrajini. 

- Još jednom smo iskazali snažnu potporu Hrvatske ukrajinskom narodu, predsjedniku, vladi, svima koji se bore za slobodu i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. Podsjetio sam da je Sabor proglasio Holodomor genocidom što su predsjednik i njegova delegacija itekako pozdravilli. Također, najavio sam veliku međunarodnu konferenciju o razminiranju posvećenu Ukrajinu u listopadu gdje će Hrvatska s drugim akterima iz EU-a i drugim međunarodnim organizacijama pokrenuti proces pomoći Ukrajini u procesu razminiranja gdje Hrvatska nažalost ima velika iskustva, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Ministar Malenica je ugostio brojne ukrajinske tužitelje i sve one koji se bave procesuiranjem ratnih zločina tako da ćemo i na tom području razmijeniti iskustvo i sekundirati državne odvjetnike u jedan međunarodnim tim koji pomaže Ukrajini, dodao je.

Također, razgovaralo se o tome da se pokušaju iskoristiti hrvatske luke za izvoz žita.

- Na tome ćemo raditi dalje na razini ministara infrastrukture i prometa i naravno nastaviti s političkom i vojnom pomoći. Na Vladi u četvrtak ćemo imati jedan novi paket vojne pomoći Ukrajini tako da sam i to najavio Zelenskom, istaknuo je Plenković i dodao je da će vrijednost pomoći biti oko 30 milijuna eura.

- Naravno da je Luka Rijeka glavna. Angažirat ćemo ministra Butkovića koji je nadležan za pitanja prometa. To mora biti u dogovoru sa zemljama koje će sudjelovati u tranzitu do Hrvatske, pojasnio je premijer.

- Već sada je iz hrvatskih luka izvezeno više tisuća tona žita. Najviše je otišlo u Italiju, dio na sjever Afrike, ali se s novim okolnostima na Crnom moru ta tema ponovno aktualizirala, rekao je Plenković. Naglasio je da je "poanta" da ovo "bude tranzit kroz Hrvatsku u treće zemlje"

Plenković je kazao kako su jučer na neformalnom sastanku lidera razgovarali o procesu proširenja, sigurnosnim izazovima, institucionalnim i političkim koracima.

- Posebno je važne da se bitne odluke o daljnjoj dinamici procesa proširenja dogovore do Europskog vijeća u prosincu jer nakon toga europske institucije ulaze u fazu izbornog ciklusa, a da se pritom nastavi snažna potpora makrofinancijske pomoći. O tome će biti više govora tijekom sastanka predsjednice Komisije i Zelenskog. Nova tranša potpore od milijardu i pol eura trebala bi biti kompletirana ovoga tjedna kako bi i taj financijski krovotok Ukrajine bio funkcionalan i kako bi zemlja mogla funkcionirati unatoč svim izazovima i ruskoj agresiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!