Neformalno okupljanje čelnika država jugoistočne Europe

21.08.2023.

Zadnja izmjena 22:10

Autor: Hina/HRT/R.S./B.A./P.F.

Premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Foto: Andrej Plenković / Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u Ateni na neformalnom sastanku čelnika država jugoistočne Europe. Premijer se sastao s grčkim kolegom Kiriakosom Mitsotakisom uoči neformalnog okupljanja čelnika država jugoistočne Europe. Složili su se da dvije zemlje imaju izvrsne i prijateljske odnose. Dogovoreno je da će Hrvatska u Grčku ponovno uputiti kanader u borbi s požarima. A jedna od glavnih tema bili su hrvatski navijači pritvoreni u Grčkoj. 


Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u Ateni na neformalnom sastanku na vrhu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, domaćinom grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i liderima iz regije. Potvrdili smo snažnu podršku Ukrajini i daljnjem procesu proširenja EU-a, napisao je na X platformi premijer Plenković.

Grčki premijer Mitsotakis ugostio je večeras čelnike zemalja zapadnog Balkana i država članica EU-a na večeri u Maximos Mansionu na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i europskoj budućnosti regije, a ta inicijativa naglašava ulogu Grčke "kao stupa stabilnosti, mira i energetske sigurnosti na Balkanu i u jugoistočnoj Europi", rekli su vladini izvori, objavila je grčka novinska agencija Ana.

Susret se simbolično održava na 20. obljetnicu Solunske deklaracije sa summita EU-a i zapadnog Balkana kada su te zemlje prvi put usuglasile da je budućnost Balkana u EU-u.

Stigli su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a u Atenu su doputovali uz premijera Plenkovića i premijeri Bugarske i Rumunjske Nikolai Denkov i Ion-Marcel Ciolacu, kao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, crnogorski predsjednik Jakov Milatović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Moldavije Maia Sandu.

U glavni grad Grčke stigao je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Sastanak Plenković - Mitsotakis


Premijer Andrej Plenković se uoči neformalnog okupljanja sastao se s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

- Razgovarali smo o nastavku jačanja političkih i gospodarskih odnosa Hrvatske i Grčke na čemu obojica od početka naših mandata radimo. Vlada RH planira pomoći Grčkoj oko velikih požara slanjem još jednog kanadera, objavila je Vlada na X platformi. 

Između ostalog razgovarali su i o uhićenim hrvatskim navijačima koji su nakon nereda zadržani u grčkim zatvorima.

Nakon sastanka premijer Plenković dao je izjavu.

- Upravo smo završili sastanak sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom s kojim smo se susreli odmah po dolasku u Atenu. U Ateni je organiziran jedan sastanak lidera država jugoistočne Europe posvećen 20. obljetnici summita u Solunu, dakle od 2003. do 2023. Ideja ovog sastanka je da se na najvišoj razini raspravi aktualno stanje procesa proširenja EU-a, a pritom su pozvani i bit će večeras s nama i ukrajinski predsjednik Zelenski i moldavska predsjednica Maja Sandu. Ovdje će biti i predsjednica Europske komisije, predsjednik Europskog vijeća, dakle jedno neformalno ozračje da zajednički razmotrimo perspektive daljnjeg donošenja odluka o proširenju Europske unije i naravno o sigurnosnom stanju u Ukrajini, rekao je.

- Glavna tema današnjeg sastanka s premijerom Mitsotakisom bili su naši bilateralni odnosi. Kao što znate, mi imamo izvrsne i zaista prijateljske odnose s Grčkom na kojima smo obojica radili tijekom naših mandata kao predsjednika Hrvatske i Grčke vlade. Menw je danas premijer Mitsotakis zbog velikih požara koji su ponovno ovdje u Grčkoj molio dodatnu pomoć Hrvatske koju su i tražili u okviru EU mehanizma civilne zaštite da im pomognemo s kanaderom. Hrvatska vlada će danas o tome raspraviti, donijet ćemo odluku da se uputi još jedan put u ovoj požarnoj sezoni jedan kanader u Grčku koji bi pomogao naporima grčkih vatrogasaca na području Aleksandropolija na sjeveru Grčke. To pokazuje da već drugi put u ovoj godini pomažemo našim grčkim prijateljima u ovim teškim situacijama ogromnih vrućina i velikih posljedica klimatskih promjena, dodao je.

- Druga tema naravno bila je situacija s hrvatskim državljanima koji su u pritvoru u grčkim zatvorima nakon nereda i sukoba koji su se dogodili uoči tada već odgođene, a evo kao što ste vidjeli prije dva dana odigrane utakmice između AEK-a i Dinama u Ateni. Naša je pozicija jasna od prvoga dana. Prva je da smo snažno osudili nasilje, da smo osudili huliganizam, da smo izrazili žaljenje zbog gubitka života jednog grčkog državljanina, izrazili sućut i njemu kao predsjedniku vlade naravno i cijelom grčkom narodu i protivimo se navijačkom nasilju i svemu onome što ovakvi nasilni događaji unaprijed orkestrirani i organizirani, sa sobom nose, šteteći pri tom i samom sportu, nogometu i reputaciji kluau, a naravno narušili su i reputaciju Hrvatske u Grčkoj javnosti, rekao je premijer.

Detaljnije o uhićenim hrvatskim navijačima pročitajte ovdje:

Ranije danas:

Iako to nije službeno potvrđeno, među temama na bilateralnom sastanku hrvatskog i grčkog premijera vjerojatno će biti i pritvoreni hrvatski navijači, javila je iz Atene uživo u podnevni HTV-ov Dnevnik Zrinka Grancarić.

To će svakako biti tema razgovora hrvatskih ministara pravosuđa i vanjskih poslova s grčkim kolegama, koji bi se trebao održati danas poslijepodne.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!