Plenković i Zelenski o jačanju ukrajinske obrane i razminiranju

05.01.2023.

20:40

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković i Volodimir Zelenski

Andrej Plenković i Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Ivo Cagalj / REUTERS/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski telefonski su razgovarali o jačanju ukrajinske obrane, razminiranju i ulozi Hrvatske u provedbi "formule mira" za završetak ruske invazije na Ukrajinu.

- Složili se oko konkretnih odluka za jačanje ukrajinske obrane, kao i za održavanje međunarodne konferencije o razminiranju. Složili se o ulozi Hrvatske u Formuli mira, objavio je Zelenski na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik pozvao je na održavanje globalnog mirovnog samita ove zime na kojemu bi iznio svoj prijedlog za završetak rata. Mirovni plan predviđa povlačenje ruskih vojnika s međunarodno priznatog teritorija Ukrajine, što bi značilo da se Rusija odriče četiriju regija koje je anektirala u rujnu i Krima koji je zauzela 2014.

Ukrajinski predsjednik čestitao je Plenkoviću u telefonskom razgovoru na ulasku Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor s prvim danom 2023., a premijer je ponovio da Zagreb podržava europsku integraciju Kijeva.

- U telefonskom razgovoru, predsjedniku Zelenskom izrazio sam podršku Ukrajini te ukrajinskim braniteljima i narodu koji pružaju izniman otpor ruskoj agresiji. Hrvatska je solidarna s Ukrajinom i podupire njezin europski put, napisao je Plenković na Twitteru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!