Gojan: Kijev u primirje ne vjeruje, provodi opću mobilizaciju

05.01.2023.

19:55

Autor: Elizabta Gojan/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Elizabeta Gojan uživo iz Kijeva

Elizabeta Gojan uživo iz Kijeva

Foto: HRT / HTV

Kijev je poziv Kirila, patrijarha Ruske pravoslavne crkve, na primirje između Rusa i Ukrajinaca za pravoslavni Božić ocijenio ciničnom zamkom i elementom propagande te ga odbacio. Iz Kijeva se za središnji Dnevnik HTV-a javila Elizabeta Gojan.

- Ovdje se ne očekuje primirje iako je kasno poslijepodne Kremlj objavio kako je predsjednik Putin naredio 36-satno primirje u Ukrajini tijekom Božića, prvo veće primirje u zemlji u kojoj više od 10 mjeseci vlada rat u kojem su deseci tisuća ljudi poginuli, a zemlja uništena, kazala je Gojan.

Prekid vatre trebao bi početi u petak u podne i završiti u subotu u ponoć.

Vladimir Putin naredio je da se primirje mora primijeniti uzduž cijelog ratišta u Ukrajini.

- Uzimajući u obzir činjenicu da velik broj građana pravoslavne vjeroispovijesti živi na području neprijateljstava, pozivamo i ukrajinsku stranu da proglasi primirje i dopusti populaciji odlazak na vjerske službe na Badnjak i Božić, poručio je Vladimir Putin, kazala je Gojan.

Kijev ne vjeruje u primirje, provodi opću mobilizaciju

Napomenula je da je Ukrajina primirje odbila, a savjetnik ukrajinskog predsjednika Podoljak proglasio je to ciničnom zamkom i elementom propagande. Na Twitteru je objavio da je Ruska pravoslavna crkva propagandist i kako moskovski patrijarh poziva na genocid nad Ukrajincima. U Kijevu očekuju žestoke ruske napade tijekom Badnjaka i  Božića, jednostavno ne vjeruju da će se ruska strana pridržavati primirja. Zato vlasti u Kijevu pozivaju građane da ozbiljno shvate pozive na uzbunu i sigurnost potraže u skloništima, kazala je Gojan.

Na kraju je rekla neslužbenu informaciju, ali prema pouzdanim izvorima - Kijev provodi veliku opću mobilizaciju. Muškarcima se pozivi uručuju na ulici, na poslu, u restoranu.

- Jedan taksist svjedoči kako ga je policija zaustavila dok je vozio klijente i uručila mu poziv na mobilizaciju, rekla je Gojan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!