Plenković na Bloombergu o sankcijama protiv Rusije i hrvatskom LNG-u

23.09.2022.

22:21

Autor: M.Š./Hina/HRT

Premijer Plenković na Općoj skupštini UN-a

Premijer Plenković na Općoj skupštini UN-a

Foto: Vlada RH / HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak za Bloomberg TV da postoji "jasna politička volja" da se nastavi sa sankcijama protiv Rusije čija je invazija na Ukrajinu uvukla Europu u energetsku krizu i da Hrvatska povećanjem kapaciteta LNG terminala želi postati regionalni centar za opskrbu plinom.

- Ruska agresija na Ukrajinu je ključni problem, rekao je hrvatski premijer i istaknuo da međunarodna zajednica, posebno transatlantska "djeluje ujedinjeno, jasno i brzo" usvajanjem sankcija protiv Moskve.

- Postoji jasna politička volja da se sankcije nastave, bilo da se produlje ili da se osmisle nove, rekao je Plenković.

Rat u Ukrajini uvukao je Europu u energetsku krizu, a EU i njezine zemlje članice pokušavaju osigurati energetsku samodostatnost.

Plenković kaže da Hrvatska povećava kapacitet LNG terminala.

- Investirali smo u plutajući LNG terminal prije nekoliko godina, europskim sredstvima i novcem iz hrvatskog proračuna. Kapacitet je 2,9 milijardi kubičnih metara plina, a vlada je donijela odluku o povećanju kapaciteta na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, rekao je premijer.

Dodao je da je to daleko više od hrvatskih potreba i da "Hrvatska želi postati regionalni centar" i opskrbljivati plinom susjedne zemlje, prije svega Mađarsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te druge zainteresirane, uključujući Njemačku.

- Cijela ideja EU-a je uspostaviti alternativnu opskrbnu mrežu s odgovarajućim interkonektorima kako bi se prvenstveno osigurala energetska sigurnost naše industrije i naših građana, istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li se ograničiti cijena nafte na europskoj razini, Plenković je odgovorio "vrlo teško", ali je dodao da bi se trebalo razmišljati o ograničenju cijene plina pošto ona utječe i na cijenu električne energije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!