07:07 / 23.08.2021.

Autor: V.G./HRT/IMS

Plenković: Hrvatska ima iskustva i znanja koja može podijeliti s Ukrajinom

Andrej Plenković i  Denis Šmihalj

Andrej Plenković i Denis Šmihalj

Foto: HTV / HRT

U povodu obilježavanja 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine, predsjednik Vlade Andrej Plenković u dvodnevnom je posjetu toj zemlji u pratnji šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana i ministra obrane Marija Banožića. Jutros se sastao s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihaljem, a upravo sudjeluje na inauguracijskom samitu Krimske platforme

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, prije početka "Inauguracijskog summita Krimske platforme", sastao se s predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihaljom.

- Hrvatska i Ukrajina dvije su prijateljske zemlje, koje njeguju izvrsne političke, gospodarske i kulturne odnose. Unaprjeđujemo suradnju posljednjih nekoliko godina u svim područjima. O tome svjedoče i konkretni primjeri suradnje. Danas sam iskoristio priliku da zahvalim ukrajinskom premijeru na financijskoj pomoći koju je Ukrajina uputila Hrvatskoj nakon velikog potresa koji je pogodio Banovinu, to je gesta prijatelja i gesta potpore u trenutku kada je solidarnost glavna vrijednost koju očekujemo od naših partnera, rekao je Plenković u izjavi za medije.

- Zahvalni smo i ukrajinskom zrakoplovstvu koje je pomoglo da jedan hrvatski državljanin proteklih dana napusti Kabul i Afganistan. A danas smo razgovarali o svim temama, posebno smo razgovarali o pripremi pravog bilateralnog posjeta koji bi organizirali tijekom jeseni. Taj posjet bio bi ne samo kruna naših političkih odnosa već bio imao elaboriranu gospodarsku dimenziju s velikim izaslanstvom hrvatskih gospodarstvenika i gospodarskim forumom koji bi se organizirao u Kijevu. Na tom tragu bit će i sastanak naših komisija za gospodarsku suradnju koji s hrvatske strane vodi ministar gospodarstva i energetike, koji će biti početkom listopada. To će omogućiti da razgranamo suradnju u svim područjima, od trgovine, poljoprivrede, izvoza sirovina, IT sektora, kao i povećanja turističke razmjene.

- Posebno smo zadovoljni da je i ove godine vidljiv povećani dolazak ukrajinskih turista u Hrvatsku. Jedan od aspekata je i energetska suradnja. Hrvatska je ove godine otvorila LNG terminal na Krku, koji je na raspolaganju i ukrajinskim kompanijama, a koje može biti korisno za diverzifikaciju opskrbe plinom i Ukrajine, kao i drugih zemalja srednje Europe. Hrvatska sa svojom recentnom poviješću ima određena znanja i iskustva koja može ponuditi Ukrajini, koje druge zemlje nemaju. Hrvatska je '90-ih godina prošla iskustvo s privremeno okupiranim područjima i s te strane naše iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja jedna je od najuspješnijih operacija UN-a uopće, a posebno u Europi, i iskustvo je koje bismo htjeli podijeliti s ukrajinskom vladom. Na moju inicijativu posljednjih nekoliko godina funkcionira jedna radna skupina gdje naši eksperti dijele iskustva Hrvatske u tom uspješno završe
nom procesu koji je Hrvatskoj omogućio teritorijalnu cjelovitost, rekao je Plenković.


- Hrvatska podržavajući suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine kad je riječ o oblastima Donecka, Luganska i Krima, drži svoju konstantnu liniju, koja će se i danas afirmirati za vrijeme sastanka. Spremni smo pomoći Ukrajini s našim iskustvom kad je riječ o braniteljskoj populaciji. Budući da je to problematika koja je važna i bitna, s te strane iskustva koja imamo mogu biti i korisna i za Ukrajinu. Želimo pomoći i u vezi s razminiranjem, mi smo imali sličnu situaciju. Svu pomoć spremni smo staviti na raspolaganje ukrajinskoj vladi, dodao je premijer.

- U konačnici kao članica EU-a, stalno zagovaramo europski put Ukrajine, pomažemo i na procesu europskih reformi. S te strane se veselimo summitu Ukrajina - EU koji će se održati u Kijevu 12. listopada. Posebno je važno da ciljevi koji su važni za klimatsku i energetsku politiku EU-a budu dio provedbe sporazuma o pridruživanju Ukrajine i EU, te smo spremni pomoći i u tom sektoru, poručio je Plenković zahvaljujući se na pozivu i na konstruktivnom razgovoru s ukrajinskim premijerom.

- Porast naše robne razmjene za 18 posto u prvih 5 mjeseci ove godine daje nam nadu da ćemo povećati suradnju u usporedbi s prošlom kada je to bilo usporeno zbog pandemije. Zainteresirani smo za suradnju u sektorima poljoprivrede, industrije, energetike i turizma, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihalj.

Inauguracijski summit Krimske platforme okupio je 45 predstavnika zemalja i međunarodnih organizacija. U Kijev je došlo 13 predsjednika država i Vlada. U Kijev je došao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Krimska platforma je diplomatska inicijativa koja fokus međunarodne zajednice želi ponovno svratiti na problem ruske aneksije Krima, kako bi se pritisnulo Rusiju i dovelo je za pregovarački stol. Glavne teme summita su zaštita lokalnog stanovništva, sprječavanje kršenja ljudskih prava, osiguravanje slobodne međunardne plovidbe Crnim i Azovskim morem te zaustavljanje ruske militarizacije Krimskog poluotoka.

Tijekom Inauguracijskog summita predviđeno je prihvaćanje zajedničke deklaracije o potvrđivanju posvećenosti neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine i postavljanju okvira međunarodne politike prema Krimu.

Uz predsjednika Vlade bit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!