Plenković s Milatovićem o gospodarskim i otvorenim pitanjima

27.06.2023.

15:28

Autor: HTV/IMS/B.B.B.

Premijer Andrej Plenković u Podgorici

Premijer Andrej Plenković u Podgorici

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP), izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom susretu. Rekao je kako je ovaj sastanak bio prilika za bilateralni susret s novoizabranim predsjednikom Crne Gore, Jakovom Milatovićem na kojem se razgovaralo o otvorenim pitanjima.

- Ovaj summit je poslao nekoliko poruka. Poruka o nužnosti političkog dijaloga, rješavanja otvorenih pitanja, regionalne suradnje, ali isto tako i investicija u prometnu i energetsku infrastrukturu, rekao je premijer.

Rekao je kako je razgovor s crnogorskim predsjednikom imao više tema.

- Razgovor s novoizabranim crnogorskim predsjednikom imao je nekoliko tema. Prvo su naravno ona teška pitanja koja su ostala iz vremena Miloševićeve agresije na Hrvatsku. Tiču se rješavanja pitanja logoraša i četrnaestero nestalih. Od tužiteljstava očekujemo da pokrenu procese koji se nisu pokrenuli. Razgovarali smo i o pitanju granice gdje je pozicija Hrvatske jasna da treba nastaviti bilateralne razgovore, a isto tako smo spomenuli školski brod Jadran oko kojega se već dugi niz tema vode razgovori na razini MVP-a i MO-a, naglasio je.

video thumb

Gospodarska suradnja


Plenković je kazao kako se govorilo i o gospodarskoj suradnji, spomenuo je i ulogu hrvatskih poduzetnika u Crnoj Gori.

- Drugi blok tema bila je gospodarska suradnja. Ja sam se danas našao ne samo s predstavnicima hrvatske manjine ovdje u Crnoj Gori, nego smo razgovarali i s hrvatskim gospodarstvenicima koji su čelnici naših kompanija koje posluju u Crnoj Gori, rekao je.

- Povećana je trgovinska razmjena, sada smo na nekih 315 milijuna eura. Ona se gotovo udvostručila. Tu postoje mogućnosti za daljnju poslovnu suradnju, istaknuo je.

Predsjednik Vlade se dotaknuo i mogućnosti dodatnog razvoja energetske infrastrukture.

- Ja sam i danas na ovoj konferenciji govorio o ulozi Hrvatske kao energetskom čvorištu za svoje susjede. To se prije svega odnosi na plin. S druge strane Jadradnsko-jonski plinovod je jedna od strateških tema i strateških projekata. Treba obaviti dodatne konzultacije sa svim zemljama koje su na tom pravcu, zaključio je.

EU integracije, otvorena pitanja


Premijer je rekao kako Crna Gora ima potporu Hrvatske na europskom putu.

- Treća tema su pregovori Crne Gore o članstvu u EU. Oni su do sada završili 35 poglavlja koja su otvorili. Naravno da žele potporu Hrvatske na tom europskom putu. Bilo je sve skupa vrlo korisno i konstruktivno, za ovih nekoliko sati boravka u Podgorici, ustvrdio je.

Plenković se dotaknuo i pitanja nestalih. Smatra kako je predsjednik Milatović razumio probleme obitelji i hrvatskih branitelja.

- On je mlad čovjek, više od 15 godina mlađi od mene. Te teme su se zbile u vremenu kad je on bio dijete. Naravno da je on u svojoj poziciji, nije on niti pravosuđe niti tužiteljstvo, ali razumio je ozbiljnost te teme za Hrvatsku i hrvatske branitelje. Rekao je da će učiniti dodatne napore kako bi se ta pitanja riješila, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!