Plenković u New Yorku s predstavnicima iseljeničke zajednice

21.09.2022.

Zadnja izmjena 19:23

Autor: Branka Slavica/IMS/HRT

Plenković u New Yorku s predstavnicima iseljeničke zajednice

Plenković u New Yorku s predstavnicima iseljeničke zajednice

Foto: HTV / HRT

Hrvatska dijaspora najbrojnija je u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema tamošnjim procjenama, riječ je o više od milijun i 200 tisuća ljudi doseljenih iz domovine ili rođenih na američkom tlu. Premijer Andrej Plenković, koji u New Yorku sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a, susreo se s predstavnicima iseljeničke zajednice koji žive na istočnoj obali.

- Premijer Plenković na putu je za Boston. Za nekoliko sati održat će predavanje na Sveučilištu Harvard, na Institutu za politiku. Govorit će o putu Hrvatske od Domovinskog rata do države koja je danas punopravna članice Europske unije i NATO-a. Sve u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu i prijetnji globalnoj političkoj stabilnosti, kušnjama pred kojima se nalaze postojeći savezi i države suočene s energetskom krizom i poskupljenjima. Premijer je i sinoć rusku agresiju na Ukrajinu nazvao brutalnom i bit će zanimljivo čuti njegov komentar odluke ruskog predsjednika o daljnjem zaoštravanju sukoba. Na sveučilištu koje je dalo više od 160 nobelovaca studira i nekoliko Hrvata s kojima će se premijer sastati uoči predavanja, javila je u središnji Dnevnik HTV-a Branka Slavica.


Premijer Plenković govorio je o poziciji Hrvatske dok se u Europi vodi rat koji je promijenio međunarodne odnose i utjecao na živote svih te o mjerama koje poduzima Vlada kako bi spriječila udar na građane.

- I to ćemo nastaviti činiti uvjereni da u ovakvim trenucima postoji samo jedan akter koji može pomoći i ljudima i gospodarstvu, a taj akter se zove država, i to hrvatska država. To je možda najvažnija poruka upravo vama koji dišete domovinu, kazao je Plenković. 

Premijer je podsjetio na sve uspjehe koje je Hrvatska postigla u posljednjih 30 godina. Za dolazak u SAD Hrvatima više ne trebaju vize, a rješava se i pitanje dvostrukog oporezivanja.

- Hrvatska nema razriješen porezni status s Amerikom, tako da svi mi koji bismo željeli kupovati nekretnine, ulagati u neke proizvode, u hrvatske ljude ne želimo to raditi jer bismo morali plaćati dvostruki, izjavila je Tena Bugarin, agentica za nekretnine na Manhattanu. 

Zajednica prati i diplomatski angažman Vlade vezano za izborna prava Hrvata u BiH.

- Vidim da je to velika tema koju hrvatska Vlada itekako nameće na svim važnim međunarodnim mjestima, znam da su angažirani i da pokušavaju sačuvati prava Hrvata u BiH, kazao je odvjtnik Luka Mišetić. 

Uz ministra vanjskih i europskih poslova, veleposlanike i druge diplomate u SAD-u, druženju s iseljenicima priključila se i bivša predsjednica koja sudjeluje na marginama Opće skupštine UN-a. Premijer Plenković danas će na Sveučilištu Harvard održati predavanje o hrvatskom iskustvu na putu ka neovisnosti, u svjetlu aktualnog rata u Europi.

Ukrajina je glavna tema 77. zasjedanja Opće skupštine UN-a. Nema sumnje da će invazija na tu zemlju koja je pokrenula globalne probleme, svijetu donijela nestašicu hrane i energetsku krizu, biti i glavni element govora koji će hrvatski premijer u petak održati pred Općom skupštinom UN-a, kazala je Branka Slavica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!