16:48 / 15.02.2020.

Autor: HRT

Plenković u Muenchenu održao niz bilateralnih sastanaka

-

-

Foto: - / -

Plenković i Krstičević su se susreli sa Stoltenbergom, a Grlić Radman razgovarao je, među ostalima, s ruskim i slovenskim kolegama Lavrovom i Cerarom.
Drugi je dan konferencije o sigurnosti u Muenchenu na kojoj se okupilo četrdesetak predsjednika država i vlada. Među njima je i premijer Andrej Plenković koji je održao niz bilateralnih sastanaka. Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će SAD osigurati milijardu dolara za Inicijativu triju mora, projekt u kojem sudjeluje i Hrvatska.

● NATO spreman na postupno povlačenje iz Afganistana
Milanović: Hrvatskoj vojsci nije mjesto u Afganistanu
Konferencija u Münchenu: Grlić Radman razgovarao s Pompeom 

Premijer Andrej Plenković odmah se nakon dolaska u Muenchen susreo sa glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a Gordan Grlić Radman razgovarao je, među ostalima, s ruskim i slovenskim kolegama, Sergejom Lavrovom i Mirom Cerarom.- U Afganistanu je naš 11. kontingent (sa 110 vojnika) i priprema se 12. Ali ako se postigne napredak i dogovor, moglo bi doći do postupnog smanjenja broja pripadnika misije u Afganistanu, kazao je Plenković. Obećao je u da će njegova vlada i dalje podržavati Inicijativu triju mora, nakon što je SAD najavio da će izdvojiti do milijardu dolara za ulaganja u privatni i javni sektor zemalja između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora.Andrej Plenković očekuje da će Unija dati 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom prije samita EU-zapadni Balkan 6. i 7. svibnja u Zagrebu. On se u Muenchenu sastao s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim i s Albinom Kurtijem, novim premijerom Kosova kojemu je obećao hrvatsku pomoć u institucionalnom približavanju EU-u, uključujući ukidanje viza za Kosovare.Plenković je izrazio zadovoljstvo što je francuska pozicija o proširenju EU-a "evoluirala" i smatra da su Sjeverna Makedonija i Albanija na dobrom putu da otvore pregovore o pristupanju Uniji.Ruski ministar vanjskih poslova Larvrov dolazi u Hrvatsku krajem travnja, nakon 16 godina. Njegujemo odnose sa svim partnerima i jako je važno da nas se čuje ovih dana i na sigurnosnoj konferenciji. Najvažnije za svjetski poredak i mir su dogovor i dijalog, izjavio je ministar vanjskih i unutarnjih poslova Gordan Grlić Radman.Nakon konferencije u Münchenu premijer je otišao u Bruxelles na neformalni sastanak s čelnicima država zapadnog Balkana, na kojemu će sudjelovati kao premijer države koja predsjeda Vijećem Europske unije. Sastanak je sazvao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!