Plenković u posjetu BiH u jeku političkih napetosti

25.07.2022.

20:04

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Plenković u BiH

Plenković u BiH

Foto: HTV / HRT

Predsjednik vlade Andrej Plenković boravi u posjetu Bosni i Hercegovini i to u jeku povećanih političkih napetosti. U Mostaru se susreo predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te ocijenio uravnoteženim i konstruktivnim prijedlog najavljene izborne i ustavne reforme koje planira nametnuti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt čime bi se očuvala konstitutivnost Hrvata te mogućnost da biraju svoje predstavnike u vlasti.


- Došli smo kao prijatelji BiH i želimo joj pomoći u njezinu reformskom putu u Europsku uniju, rekao je premijer Andrej Plenković.

Izrazio je žaljenje zbog nepostizanja dogovora o ustavnim reformama, kao ni promjenama Izbornoga zakona BiH. 

- Zadovoljni smo da je predsjedatelj EU Vijeća na poticaj Hrvatske krenuo se osobno angažirati i smiriti tenzije da se stvori ozračje za dogovor. Dosta su razotkrivajuće reakcije političkih stranaka, osobito bošnjačkog dijela, na inicijativu visokog predstavnika Schmidta. Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati, premda najmalobrojniji konstitutivan narod, biti ravnopravni, rekao je.

Nezadovoljstvo političkog Sarajeva razotkriva, kako kaže čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, njihova ideja da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod, eliminiraju iz Federacije i nestanu iz izvršne i zakonodavne vlasti. BiH sada treba mir, a ne anarhiju, poručio je Čović.

- Ja sam uvjeren davno što se zaziva danas, a to je okupljanje građana za potencijalno nametanje nekih odluka, izlazi iz okvira i političkog rječnika te političkog ponašanja kakvim se dosad nastojalo predstaviti političko Sarajevo, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Schmidtov prijedlog izborne i ustavne reforme, premijer je nazvao uravnoteženim.

- On ne radi iskorak prema samo jednom narodu. Radi paket koji je dobar za sve i da je prije dva tri tjedna iskoristio Bonske ovlasti. Ja ne vidim razloga zašto ovakve reakcije, a kamo li velike demonstracije, pozivanje na nerede ili prijetnje bilo kome, rekao je Plenković.

Nakon Mostara premijer je posjetio Čitluk, Čapljinu, Stolac te Ravno u kojima se nalaze projekti u koje je investirala Hrvatska. Hrvatska vlada prošli je tjedan donijela odluku o projektima koje će poduprijeti u BiH-a.

- Među njima su i četiri projekta u općini Čitluk. Izgradnja sportske dvorane srednje škole s 800 tisuća kuna, 200 tisuća kuna za izgradnju crkve Krista kralja u Čitluku, za Didakove dane ovdje u Gradnićima, 70 tisuća kuna i jedan obiteljski podrum 70 tisuća kuna, rekao je Marin Raspudić, načelnik općine Čitluk.

Premijer Plenković razgovarao je i s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Petrom Palićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!