BiH: Izbori su raspisani, a izborni zakon nije izmijenjen

05.05.2022.

17:28

Autor: M.M./Hina/HRT

Centralna izborna komisija

Centralna izborna komisija

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Dan nakon što je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine raspisalo opće izbore to je i dalje glavna politička tema u susjednoj zemlji. Izbori su raspisani, a izborni zakon nije izmijenjen, što je dodatno zaoštrilo političku situaciju.
- Mišljenja i reakcije su podijeljeni. Sarajevski mediji, ali i dio političke javnosti raspisivanje izbora u BiH i njegovu provedbu smatraju gotovom stvari, naravno po starom nepromijenjenom izbornom zakonu. Više se danas bave izvješćem visokog predstavnika Cristiana Schmidta koji je danas ponovio kako se izbori u BiH moraju održati bez obzira što nije provedena izborna reforma i da sve mora biti u skladu s ustavom i zakonom. Oglasio se i Hrvatski narodni sabor BiH koji je izvijestio da se predsjednik Čović sastao s Plenkovićem i Milanovićem, da se razgovaralo kako i na koji način pomoći da se ostane u pregovorima, da se prema EU-u NATO-u učine dodatni napori kako bi se napravile izborne reforme u BiH. U Sarajevu s ne baš velikom naklonošću gledaju na aktivnosti Hrvata, odnosno pomoć RH Hrvatima u BiH, izvijestio je Ilko Barbarić za središnji Dnevnik.

- Ja bi rekao da je možda najspornija stvar u svemu tome uplitanje Republike Hrvatske u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine , to je zaista pitanje suvereniteta!, rekao je Zlatko Hadžidedić, sveučilišni profesor i politički analitičar iz Sarajeva.

- S obzirom da SIP ne može niti ustavotvoran ni tumač odluke Ustavnog suda, ni tumač ustava Federacije BiH ni nepostojećih odredbi Izbornoga zakona, mislim da će sve odluke koje donesu zapravo biti nezakonite, bit će parktično uvod u novu političku , a moguće i institucionalnu krizu!, rekao je Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista iz Mostara.


Džaferović: Pozivam susjede da se ne miješaju u unutarnje stvari BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je dužnosnike iz Hrvatske da se prestanu miješati u unutarnje stvari njegove zemlje.

Nakon ceremonije odavanja počasti djeci ubijenoj u Sarajevu tijekom srpske opsade tog grada od 1992. do 1995., Džaferović je odgovarajući na novinarska pitanja kazao kako ne želi polemizirati s onima koji učestalo komentiraju stanje u BiH jer se time samo dalje doprinosi pogoršanju stanja, ali susjede je pozvao da "puste na miru" njegovu zemlju.

- Savjetujem našim susjedima, pa i Republici Hrvatskoj, da oni puste BiH na miru. Mi ćemo svoje odnose uređivati onako kako mi mislimo da ih treba uređivati. Mi smo samostalna, nezavisna, međunarodno priznata država i oni prema Dejtonskom mirovnom sporazumu imaju obvezu poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kazao je Džaferović.

Dodao je kako ne kani poduzeti ni jedan korak kojim bi se dodatno pogoršalo stanje u zemlji, a isto to očekuje i od susjednih država.

- Ovo što se radi je ustvari uplitanje u unutarnje stvari BiH, kazao je Džaferović, alurirajući na izjave iz Hrvatske kojima se osporava zakonitost održavanja izbora u BiH zakazanih za 2. listopada.

Džaferović je poručio kako će tih izbora svakako biti i održat će se sukladno zakonu koji je na snazi i koji svi imaju obvezu poštovati.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) opće izbore raspisalo je u srijedu unatoč činjenici da nije postignut dogovor o izmjenama postojećeg izbornog zakona. Taj zakon predviđa da se opći izbori moraju održati svake četvrte godine, prve nedjelje u listopadu.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović smatra da je neprihvatljivo da se Hrvate u BiH, koji su konstitutivni narod, ponovno preglasava na izborima.

Premijer Andrej Plenković je istaknuo da se "bez izborne reforme neće moći omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda niti funkcionalnost institucija BiH".

Predsjednik Milanović premijeru je u srijedu u dopisu predložio da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog opasnosti da Hrvati u Bosni i Hercegovini neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti.

Predstavnici međunarodne zajednice dali su potporu provedbi izbora po postojećem zakonu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u novom je izvješću o stanju u BiH poslanom Vijeću sigurnosti UN-a rekao da je izborna reforma u BiH nužna, ali ako je ne bude, izbori se moraju održati prema važećem zakonu.

Izetbegović: Milanovićevo ponašanje šteti odnosima Hrvata i Bošnjaka

Predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović osudio je u četvrtak tvrdnje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i čelnika HDZ-a BiH da Bošnjaci pokušavaju onemogućiti hrvatskim predstavnicima sudjelovanje u vlasti i Hrvatima uskratiti ustavom zajamčena prava.

Nakon sjednice predsjedništva SDA održane u Sarajevu Izetbegović je novinarima potvrdio kako su na dnevnom redu bile i izjave hrvatskog predsjednika u kojima je oštro kritizirao bošnjačke političare zbog izostanka dogovora o reformi izbornog zakona i raspisivanja izbora za 2. listopada.

- To je nepametna politika koja dolazi od Milanovića iz Zagreba... Čekam da se promijeni i trebat će vremena da se neke stvari saniraju i završe problemi između Hrvata i Bošnjaka u BiH", kazao je čelnik SDA.

Dodao je da mue je Mlanovićeva politika "neuhvatjliva", odnosno kako hrvatski predsjednik daje "nesuvisle i radikalne izjave" pa se postavlja pitanje postupa li on uopće racionalno.

Izetbegović kaže kako ne postoji nikakva osnova da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izborni zakon kao što je to u četvrtak predložio Milanović, nego da postoji samo mogućnost da Schmidt nametne odluku kojom bi se riješio eventualni problem u finanicranju provedbe izbora.

Kaže da je bio i ostaje spreman na razgovore jer nitko u SDA ne želi problem s Hrvatima no problem vidi u ponašanju čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Izetbegović je ustvrdio da Čović u pokušaju osporavanja zakonitosti listopadskih izbora iznosi neargumentirane tvrdnje i nedopustive prijetnje poput one da će stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) sada zbog toga pokrenuti postupka teritorijalne reorganizacije BiH.

Izetbegović je ocijenio kako je to izravna prijetnja miru te kako Čović ovakvom najavom izravno dovodi u pitanje Daytonski sporazum. Dodao je kako sve to podsjeća na pokušaj uspostave hrvatske samouprave nakon izbora 2000. godine koji je na kraju propao a njegov glavni inicijator bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić zbog toga je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu pred kojom je pobjegao u Hrvatsku gdje se i danas skriva.

Čelnik SDA kaže kako je preustroj BiH poželjan, ali ne na entičkim načelima nego kroz regionalizaciju koja bi se temeljila na ekonomskim kriterijima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!