Počinje prvo suđenje u Ukrajini ruskom vojniku optuženom za silovanje

23.06.2022.

20:32

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Milan Sommer / Shutterstock

Ukrajina je u četvrtak održala pripremno ročište u sklopu prvog suđenja ruskom vojniku optuženom za silovanje Ukrajinke tijekom ruske invazije, što je prvi od desetak takvih slučajeva.

Osumnjičeni Mihail Romanov (32), koji nije u ukrajinskom pritvoru pa će mu se suditi u odsustvu, optužen je za ubojstvo civila u kijevskoj oblasti 9. ožujka i višestruko silovanje supruge ubijenoga, stoji u sudskoj dokumentaciji.


Romanov je optužen da je silovao 33-godišnju ženu nakon što su on i drugi ruski vojnik ustrijelili njezina supruga Oleksija kod Bohdanivke sjeveroistočno od Kijeva.


Prema optužnici ta dvojica vojnika potom su otišla da bi se opet vratili i ženu dvaput silovali. Ukrajinske vlasti ne znaju identitet drugog vojnika.


Žrtva silovanja tražila je da se suđenje održi iza zatvorenih vrata jer je željela izbjeći objavljivanje detalja o njoj i njezinoj obitelji, rekla je tužiteljica Oksana Kaljus novinarima nakon preliminarnog ročišta na sudu u Kijevu.


Kaljus je rekao da ukrajinske vlasti vjeruju da je Romanov u Rusiji. Iako ga se u Rusiji ne može uhititi, mogao bi biti uhićen u drugoj zemlji ako bude proglašen krivim, rekla je Kaljus.


Ako prijeđe granicu, bit će uhićen i isporučen Ukrajini, rekla je.


Tužitelj koji radi na slučajevima seksualnog nasilja rekao je Reutersu da se istražuje do 50 takvih zločina, ali da je stvarni broj vjerojatno znatno veći jer se žrtve boje prijaviti policiji i tužiteljima zbog straha od odmazde Rusije i stigme.


Ukrajina kaže da istražuje tisuće potencijalnih ratnih zločina počinjenih tijekom ruske invazije koja je počela 24. veljače.


Glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je Reutersu da su mnogi osumnjičenici u Rusiji, ali neke od njih ukrajinska vojska zarobila je u borbama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!