Summit NATO-a u jeku najveće krize od Drugog svjetskog rata

28.06.2022.

09:01

Autor: Jasna Paro/Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

Summit NATO-a u Madridu

Summit NATO-a u Madridu

Foto: Violeta Santos Moura / REUTERS

U Madridu je počeo NATO-ov summit. Očekuje se donošenje odluke o strateškom konceptu Saveza, ali i o povećanju zajedničkog proračuna. Na margini NATO-ova summita glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Turska pristala podržati nastojanja Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u.

Summit se održava u razdoblju velike sigurnosne krize koja je uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu te se stoga očekuje i rasprava o jačanju pomoći Ukrajini. Tema će biti i zahtjev Finske i Švedske za ulazak u NATO. Prije početka sastanka s predsjednikom Finske Saulijem Niinistom i premijerkom Švedske Magdalenom Anderson razgovarao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je blokirao ulazak tih zemalja u Savez. S predsjednikom Finske te predsjednicom švedske vlade trebao bi se sutra sastati i predsjednik Zoran Milanović koji je u Madrid došao popodne. 

Uoči summita u Madridu - glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će Savez povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti na više od 300 tisuća - najviše od Hladnog rata. Također je rekao da će se raspravljati o novom strateškom konceptu. U njemu će se Rusija definirati kao "najveća i izravna prijetnja sigurnosti država članica". U posljednjem takvom dokumentu iz 2010.-e Rusija je bila navedena kao strateški partner NATO-a.

U Madridu su na snazi sigurnosne mjere na najvišoj razini. Konferencijski centar je pod potpunim nadzorom policije, a oko zgrade je stvoren sigurnosni pojas širok oko 3 kilometra unutar kojega pristup imaju samo osobe s posebnom dozvolom. O sigurnosti 40 šefova država i vlada te 5 tisuća članova različitih delegacija i stotinama novinara i analitičara - brine 10 tisuća policajaca, javila je Jasna Paro

Američki predsjednik stiže u španjolsku prijestolnicu na jedan od ključnih summita NATO-a još od njegova nastanka 1949. Dočekuje ga španjolski kralj, koji će uskoro na gala-večeri ugostiti 40 svjetskih čelnika. Nakon neformalnog druženja večeras, sutra ih čeka ozbiljan posao.

- Španjolska je domaćin doista povijesnog summita, u ključnom trenutku za naš Savez, kada je ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu narušila europski mir i sve norme uspostavljene nakon Drugog svjetskog rata. Transatlantsko jedinstvo i dalje će biti naša najveća snaga u odgovoru Rusiji. Ujedinjeni smo u potpori Ukrajini i jačanju vlastitih kapaciteta za odvraćanje i obranu, kazao je Joe Biden, američki predsjednik.

- Španjolska je praktično udvostručila vojnu prisutnost u Latviji, ovotjednim raspoređivanjem sustava protuzračne obrane u tamošnjoj zrakoplovnoj bazi. Naš kontingent u toj zemlji ima 592 vojnika, a sudjelujemo i u kontroli zračnog prostora baltičkih republika. Naši brodovi dio su zajedničkih NATO-ovih stalnih ophodnji. Španjolska sudjeluje u pet NATO-ovih misija s ukupno 1471 vojnikom, a sve to u kontekstu najvećeg izazova s kojim se suočavamo u Europi od Drugog svjetskog rata, izjavio je Pedro Sanchez, španjolski premijer.

Jedna od tema summita bit će i nejedinstvo među saveznicima kada je riječ o stupnju kažnjavanja Rusije, brzini isporuke potrebnog oružja Kijevu, kao i obustavi kupnje ruskih energenata. Pitanje za milijun dolara glasi - kako nastaviti s pomaganjem Ukrajini, a ne biti uvučen u sukob s Rusijom, koja svako malo zaprijeti uporabom nuklearnog oružja u slučaju totalnog rata.

- NATO je prilično agresivan blok, koji je stvoren radi sukoba. Nastavlja pokazivati svoju bit i obavljati svoje zadatke. Širenje NATO-ove infrastrukture prema našim granicama proces je koji traje već dva desetljeća, čak i dulje. Ovo puzajuće širenje ima i svoj nastavak. Podsjetit ću vas, naime, još jednom da rusko Ministarstvo obrane planira provesti odgovarajuće jačanje naših zapadnih granica, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Teško je predvidjeti rezultate razgovora s turskim predsjednikom Erdoganom, kaže njegov finski kolega. Želi pritom otvoren i jasan dijalog. Fince manje, Šveđane više, Erdogan optužuje da podupiru kurdske teroriste, a želi i ukidanje njihova embarga na prodaju oružja Turskoj. 

- Opći je dojam da barem na određenim razinama razgovori teku bolje, što znači da trenutačno postoji malo više međusobnog razumijevanja. Glede današnjih razgovora s turskim predsjednikom nisam ni optimist ni pesimist. Pristupamo tom sastanku otvorenog uma, kako bi se otkrilo gdje cipele žuljaju i što se u vezi s tim može poduzeti, kazao je Sauli Niinistö, finski predsjednik.

U rašomonu oko blokade Finske i Švedske Erdogan poručuje - ne želimo obećanja nego rezultate. Turski predsjednik, koji je uoči puta u Madrid izjavio da na ovom summitu neće promijeniti stajalište o članstvu dviju nordijskih zemalja u NATO-u, čuo se s američkim kolegom Bidenom telefonom. Prvi stanar Bijele kuće zatražio je u tom razgovoru susret do kraja dana ili sutra. Erdogan nema ništa protiv.

- Članstvo u NATO-u podrazumijeva i vlastitu odgovornost. Ako će Finska i Švedska biti članice saveza, moraju uzeti u obzir sigurnosnu zabrinutost Turske, koja je članica već 70 godina. Ne može biti obrnuto, izjavio je Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik.

Pogled je za to vrijeme strateški usmjeren i na Daleki istok.

- Ne smatramo Kinu protivnikom. Kina će uskoro biti najveća svjetska ekonomija. Moramo djelovati zajedno kad je riječ o klimatskim promjenama, primjerice. To će imati utjecaj na globalno energetsko tržište. Ali razočarani smo time što Kina nije osudila rusku invaziju na Ukrajinu, što Peking širi mnoge lažne narative o NATO-u i Zapadu te činjenicom da Kina i Rusija nikad nisu bile bliskije, kazao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Tema summita bit će i nerazmjer u izdvajanju članica Saveza za obranu. SAD, primjerice, izdvaja 3 i pol posto BDP-a, a Njemačka samo 1 cijelo 3. Rusija - 4 cijela 1 posto BDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!