Rusija tvrdi da je uništila posljednji ukrajinski vojni brod

31.05.2023.

Zadnja izmjena 23:02

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/P.F./Hina/HRT/B.B.B.

Uništeni ruski tenk

Uništeni ruski tenk

Foto: Vova Shevchuk / Shutterstock

Najveća europska nuklearna elektrana Zaporižja pod ruskom je okupacijom dulje od godinu dana. U očekivanju najavljivane ukrajinske protuofenzive sve su veće brige vezane uz njezinu sigurnost. Incident bi mogao prouzročiti katastrofu širih razmjera. Čelnik UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi zatražio je od Ukrajine i Rusije da poštuju pet načela zaštite ukrajinske Nuklearne elektrane Zaporižja koju su okupirali Rusi. Veleposlanici dviju država na brifingu u Vijeću sigurnosti međusobno su se optuživali za krizu. Nisu izravno odbacili zaštitna načela Međunarodne agencije za atomsku energiju, ali nisu ni obećali da će štititi elektranu.

Strah od ukrajinske protuofenzive i neizvjesnost zbog činjenice da je sada malo komu jasno kada će i gdje Ukrajinci najžešće udariti, polako unosi sve veću paniku u ruskim redovima. Poseže se i za radikalnim protumjerama.

Uz gradnju kilometarskih utvrđenja i bunkera na južnoj bojišnici, Rusi su počeli uništavati i strateške prometnice na spoju ukrajinske granice s Rusijom i Bjelorusijom. Istodobno, Ukrajinci sve jače napadaju ruske vojne baze na okupiranom području i infrastrukturna postrojenja na jugu Rusije.

Ponovno je granatirana Belgorodska oblast, dronom je pogođena rafinerija nafte Afipski u Krasnodarskoj regiji, a doniranim britanskim dalekometnim projektilima Storm Shadow razorena je i ruska vojna baza u selu Jurjivka u blizini Mariupolja. Navodno je ubijeno više od sto ruskih vojnika. 

video thumb

Vijesti pratite iz minute u minutu:

Rusija tvrdi da je uništila posljednji ukrajinski vojni brod

Bijela kuća najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini

Norveška: Moskva neće imati utjecaja na odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u

Njemačka i Rusija jedna drugoj zatvaraju konzulate

Ukrajinski i ruski veleposlanik međusobno se optuživali u UN-u

Izjave veleposlanika Ukrajine i Rusije u UN-u:

video thumb

MO Ujedinjenog Kraljevstva: Rusija prepušta inicijativu Ukrajini

U ukrajinskom granatiranju ruskog pograničnog grada četvero ranjeno

Ograničeni ruski napadi u prvacima Svatove i Kupjansk

Dron uzrokovao požar u ruskoj rafineriji nafte na Crnom moru

Rusija izdala potjernice za dvojicom najviših ukrajinskih zapovjednika

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!