16:58 / 08.08.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Vijesti/B.A./HRT/Hina

Policija u Bejrutu suzavcem branila parlament od prosvjednika

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: - / REUTERS

Četiri dana nakon razorne eksplozije u Bejrutu bukti bijes Libanonaca prema vlastima koje smatraju odgovornima za tragediju.
Četiri dana nakon razorne eksplozije u Bejrutu bukti bijes Libanonaca prema vlastima koje smatraju odgovornima za tragediju. Maloprije je izbio sukob između prosvjednika i snaga sigurnosti. Prosvjednici pokušavaju zauzeti zgradu parlamenta, policija ih rastjeruje suzavcem.

Ekskluzivno u Dnevniku hrvatski pomorac koji je nastradao u Bejrutu
"Mi Libanonci ne živimo, mi preživljavamo. Naviknuli smo se..."

Libanonska policija ispalila je suzavac na prosvjednike koji su se pokušali probiti do parlamenta tijekom prosvjeda zbog vladinog upravljanja ovotjednom krizom.

Oko 5 tisuća ljudi okupilo se na Trgu mučenika u središtu grada, a neki su bacali kamenje. Policija je ispalila suzavac kad je dio prosvjednika pokušao probiti barijeru koja je blokirala put do parlamenta.

Prosvjednici su uzvikivali slogane poput narod želi pad režima i nosili natpise poput odlazite, svi ste ubojice.

Želimo dostojanstvenu budućnost, ne želimo da krv žrtava eksplozije bude uzaludna, rekla je Rose Sirour, jedna od prosvjednica.

U eksploziji koja se u utorak dogodila u bejrutskoj luci poginulo je 158 ljudi, nove su brojke koje je u subotu objavilo ministarstvo zdravstva. Dodalo je da je 6000 ozlijeđenih, a 21 osoba i dalje se smatra nestalom. Vlada je obećala da će oni koji su krivi za tu tragediju odgovarati.

Dio stanovnika uništenih domova optužuje vladu, koju smatraju korumpiranom, da ih je ponovno razočarala. Nezadovoljstvo zbog sve dublje ekonomske krize vladalo je Libanonom i prije ovotjedne katastrofe.

Ne vjerujemo vladi, kazala je studentica Celin Dibo dok je brisala krv sa zida svoje uništene zgrade. Želim da Ujedinjeni narodi preuzmu Libanon.

Neki su istaknuli da ih ne iznenađuje da je njihove uništene četvrti posjetio francuski predsjednik Emmanuel Macron, dok to nije učinio libanonski politički vrh.

Gotovo trećina Libanonaca živi ispod granice siromaštva

Stanovnici Bejruta pokapaju žrtve. U središtu grada vješalima i omčama iskazuju gnjev prema vlastima.

- Svi su odgovorni, sve vlade, ne samo ova nego i prethodne. Sve su odgovorne, rekao je stanovnik Bejruta Mohammad Khifa.

Gotovo trećina Libanonaca živi ispod granice siromaštva, a više od trećine ih je nezaposleno.

- Zadesila nas je ekonomska kriza, Covid-19, a onda i ova eksplozija. Koronavirus je uvelike opteretio Libanon. Ekonomska kriza i kolaps financijskog sustava snažno su utjecali na nas, rekao je Alexandre Nehme iz kriznog stožera bejrutske bolnice St. George.

Gotovo nestvarno, oštećenom bolnicom odzvanja zvuk klavira... Uz glazbu 400 volontera raščišćava ruševine jedne od tri gradske bolnice koje ne mogu primati pacijente.

Šteta nanesena luci poremetit će opskrbu hranom i utjecati na porast cijena.

- Mnoga područja Bejruta nisu podobna za život, glavna luka u zemlji je uništena, zdravstveni sustav je na koljenima. Situacija je uistinu teška, kaže Rupert Colville, glasnogovornik UN-ova Ureda visoke povjerenice za ljudska prava.

U Libanon pristiže međunarodna pomoć, uz spasilačke timove, stižu liječnici i tone medicinskog materijala i hrane. Organizirana je donatorska konferencija.

- Sutra ćemo imati videokonferenciju s predsjednikom Macronom, čelnicima Libanona i drugim svjetskim čelnicima. Svi žele pomoći. Razgovarali smo s mnogima, rekao je predsjednik SAD-a Donald Trump.

U Bejrut je stigao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Europska komisija zasad je osigurala 33 milijuna, Velika Britanija više od 5 i pol milijuna eura...

- Turska je spremna pomoći u obnovi bejrutske luke i obližnjih zgrada koje su teško oštećene, rekao je turski potpredsjednik Fuat Oktay.

Libanonci strahuju da će međunarodna pomoć doći u ruke tamošnjih korumpiranih vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!