08:04 / 06.05.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Šangaj: Najgori val COVID-a pod učinkovitom kontrolom

Šangaj u "lockdownu"

Šangaj u "lockdownu"

Foto: Graeme Kennedy / SHUTTERSTOCK

Šangaj je objavio da je najgore izbijanje zaraze COVID-19 učinkovito obuzdano, nakon jednomjesečnog zatvaranja za blizu 25 milijuna ljudi, a vlasti su obećale zadržati "zero-COVID" strategiju unatoč gospodarskim posljedicama.

Broj novozaraženih u kineskom financijskom središtu u stalnom je silaznom trendu od 22. travnja, rekao je šangajski dogradonačelnik Wu Qing.

- Trenutno se prevencija epidemije i kontrola situacije u našem gradu stalno popravlja, a epidemija je stavljena pod učinkovitu kontrolu, rekao je dogradonačelnik na konferenciji za novinare.

Od ukupno 25 milijuna građana mnogi su još uvijek pod "lockdownom" i ogorčeni su zbog mjera koje sada traju drugi mjesec, a primjenjuju se u sklopu kineskog "zero-COVID" pristupa.

Weu je zvučao oprezno kazavši da, premda je lokalni prijenos učinkovito obuzdan, postoji rizik povratka i grad neće odustati od strategije dinamičkog čišćenja.

- Ne možemo se opustiti, upornost je pobjeda, rekao je ponavljajući komentare sa sastanka stalnog odbora politbiroa vladajuće Komunističke partije u četvrtak navečer.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!