U Poljskoj se održava najveći vojni mimohod od hladnog rata

15.08.2023.

09:56

Autor: Hina/HRT

Pripreme za mimohod u Poljskoj

Pripreme za mimohod u Poljskoj

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Najveći vojni mimohod od razdoblja hladnog rata održava se u utorak u poljskom glavnom gradu Varšavi, a ta članica NATO-a nada se da će tako poslati poruku Moskvi i glasačima uoči izbora u listopadu.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu jačanje oružanih snaga postalo je prioritetom poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), a dok je predizborna kampanja u punom zamahu, demonstracija vojnog naoružanja pruža mogućnost da se poveća povjerenje u vladu kada je riječ o obrani.


"Ovaj mimohod bit će drukčiji od prethodnih; moći ćemo vidjeti kako napreduje postupak modernizacije opreme poljske vojske", rekao je u nedjelju ministar obrane Mariusz Blaszczak.


U paradi će sudjelovati 2000 vojnika 


Parada oružanih snaga održava se na 103. godišnjicu poljske pobjede nad Sovjetskim Savezom u Bitki za Varšavu, a u njoj će sudjelovati 2000 vojnika iz Poljske i drugih članica NATO-a, koje će pratiti vojna oprema i 92 zrakoplova.


Naoružanje koje će se moći vidjeti uključuje tenkove M1A1 Abrams, kupljene od Sjedinjenih Američkih Država, južnokorejske tenkove K2 i samohodne haubice K9 te lansere raketa HIMARS i sustave protuzračne obrane Patriot.


Poljska proizvodi borbena vozila pješaštva Borsuk i oklopne transportere Rosomak, koji će također sudjelovati u mimohodu.


PiS, na vlasti od 2015., tvrdi da će mimohodom pokazati da obnavlja vojsku nakon više godina nedovoljnog ulaganja prethodne administracije.


Stranka se obvezala dvaput povećati vojnu snagu i ove godine na obranu potrošiti otprilike četiri posto bruto domaćeg proizvoda.


Međutim, oporbeni zastupnici u poljskom parlamentu tvrde da se vlada koristi vojskom za vlastitu političku korist.


"Korištenje poljske vojske radi predizborne agitacije sramotno je za PiS. Ne politizaciji vojske!", napisao je na društvenim mrežama Michal Szczerba, zastupnik najveće opozicijske stranke Građanske platforme (PO).


PiS je i dalje najjača stranka prema većini anketa, no njezino je vodstvo tijesno i vjerojatno neće osvojiti većinu.


Parlamentarni izbori u Poljskoj održavaju se 15. listopada, a istodobno održat će se i nekoliko referenduma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!