Poljska šalje vojnike na granicu s Bjelorusijom, Rusija jača zapadne granice

09.08.2023.

13:08

Autor: Hina/HRT/R.S.

Poljski vojnici

Poljski vojnici

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Poljska je najavila slanje dodatnih 2000 vojnika na granicu s Bjelorusijom, a Rusija je rekla da će učvrstiti svoje snage na zapadnim granicama.

Poljska će poslati dvije tisuće vojnika na granicu s Bjelorusijom, kao potporu graničnoj policiji, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Maciej Wasik za agenciju PAP.

To je dvostruko više nego što je tražila granična policija, a spriječit će ilegalne migracije i održavati stabilnost, rekao je zamjenik ministra.

Nove dvije tisuće ljudi trebaju biti raspoređene u roku od dva tjedna i pridružit će se dvjema tisućama vojnika koji su već raspoređeni blizu granice s Bjelorusijom.

Poljska je zabrinuta za svoje granično područje otkad su stotine plaćenika skupine Wagner prošli mjesec stigle u Bjelorusiju na poziv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Poljska je također zabilježila porast broja uglavnom bliskoistočnih i afričkih migranata koji pokušavaju prijeći granicu posljednjih mjeseci.


Varšava optužuje Bjelorusiju da vrbuje migrante


Varšava optužuje zadnje dvije godine Bjelorusiju da vrbuje migrante u siromašnim zemljama te ih ilegalno šalje preko granice kako bi potaknula nestabilnost.

Wasik je kazao i da su sve pokušaje ilegalnog ulaska migranata u Poljsku dosad organizirale bjeloruske vlasti.

Bjeloruska ambasada u Varšavi nije odgovorila na zahtjev Reutersa za komentarom.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu najavio je u srijedu da će Rusija ojačati snage na svojim zapadnim granicama.

Napominjući kako je Poljska najavila učvršćivanje svojih granica, Šojgu je kazao da očekuje da će NATO znatne snage i naoružanje rasporediti u Finskoj, koja se ove godine pridružila Sjevernoatlantskom savezu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!