22:43 / 08.03.2022.

Autor: P.F./Hina

Poljska spremna sve svoje zrakoplove MiG-29 staviti na raspolaganje SAD-u

MiG-29

MiG-29

Foto: Janez Habjanic / Shutterstock

Poljska je spremna poslati sve svoje zrakoplove MiG-29 u zračnu bazu Rammstein u Njemačkoj i staviti ih na raspolaganje SAD-u te poziva druge članice NATO-a koje posjeduju taj tip zrakoplova da učine isto, priopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

Vlasti Republike Poljske spremne su poslati, odmah i besplatno, sve svoje zrakoplove MiG-29 u zračnu bazu Rammstein i staviti ih na raspolaganje vladi SAD-a, navodi ministarstvo.

- Istodobno, Poljska traži od SAD-a da nam daju rabljene zrakoplove odgovarajućih operativnih sposobnosti. Poljska je odmah spremna pripremiti uvjete za kupnju tih zrakoplova, dodaje se.

Poljska se o toj odluci nije prethodno konzultirala s Washingtonom, rekla je američka državna podtajnica Victoria Nuland, premda je američka administracija razgovarala o zahtjevu Ukrajine da joj se daju poljski zrakoplovi.

- Koliko ja znam, nisu se s nama prethodno konzultirali o tome da nam planiraju dati te zrakoplove, rekla je Nuland na saslušanju na senatskom Odboru za vanjsku politiku.

- Radujem se da ću se, kada se ovo saslušanje završi, vratiti za svoj stol i vidjeti kako ćemo odgovoriti na taj njihov prijedlog da nam daju zrakoplove, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!