19:48 / 05.08.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Poljska tvrdi da joj se Bjelorusija osvećuje slanjem ilegalnih migranata

Krystsina Tsimanouskaya u Varšavi

Krystsina Tsimanouskaya u Varšavi

Foto: Darek Golik / REUTERS

Poljska optužuje Bjelorusiju da šalje sve veći broj migranata preko granice kao osvetu zbog odluke Varšave da pruži utočište Kristini Timanovskoj, bjeloruskoj atletičarki koja se odbila vratiti u domovinu s Olimpijade u Tokiju.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Maciej Wasik danas je rekao da Minsk vodi hibridni rat s Europskom unijom putem ilegalnih migranata.

Proteklih tjedana je i susjedna članica Europske unije Litva izvijestila o rastu broja ilegalnih prelazaka granice migranata iz Bjelorusije, tvrdeći da ih Minsk dovodi zrakoplovima i šalje u europski savez.

- To su mladi muškarci i žene s djecom. Bjelorusija ih koristi kao živo oružje, kazao je Wasik za poljsku Telewizju wPolsce.

Proteklih dana bilježimo povećanje broja migranata i smatramo da je to reakcija na davanje azila bjeloruskoj trkačici.

Timanovskin bijeg, koji podsjeća na one iz vremena Hladnog rata, dodatno je pojačao tenzije između Zapada i Minska, u vrijeme dok EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante i kao osvetu zbog europskih sankcija.

Timanovska tvrdi da su je predstavnici bjeloruskog tima prisilno pokušali poslati kući jer je kritizirala sportske vlasti. Odbila je ukrcati se na let te je zatražila zaštitu japanske policije.

Jučer je 24-godišnja atletičarka odletjela u Poljsku. Službena Varšava i ranije je bila kritična prema autoritarnoj vladavini Lukašenka te je primila velik broj bjeloruskih aktivista nakon prosvjeda koji su izbili prošle godine.

Poljska granična policija Reutersu je rekla da je sinoć privela skupinu od 71 migranata, te skupinu od 62 ljudi, većinom Iračana, jučer.

To je više od 122 ilegalnih migranata koliko je poljska granična policija uhitila cijele prošle godine. Prošli mjesec je uhićeno 242 migranata.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!