18:45 / 27.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Polovina Ukrajinaca spremna je boriti se

Anketa: Polovina Ukrajinaca spremna je boriti se

Anketa: Polovina Ukrajinaca spremna je boriti se

Foto: Marko Djurica / Reuters

Gotovo polovina Ukrajinaca od 18 do 55 godina spremna je izravno sudjelovati u borbama protiv ruske agresije, pokazuje anketa norveškog instituta koji je ocijenio da je motiviranost nevjerojatno visoka.

Oko 70 posto ispitanih muškaraca i oko 30 posto žena reklo je da je spremno boriti se, pokazuje anketa čije je rezultate objavio Institut za istraživanje mira u Oslu uz pomoć mjesne agencije za istraživanje javnog mišljenja Info Sapiens.

Potonja je ispitala više od 1.000 Ukrajinaca u dobi za mobilizaciju, sa zadaćom da izradi reprezentativan uzorak, unatoč teškoćama u provedbi ankete usred rata.

Ispitanici - muškarci i žene u jednakom omjeru - u trećem tjednu sukoba (od 9. do 12. ožujka) odgovarali su putem interneta o tome kako bi sudjelovali u ratu, birajući između četiri oblika pružanja otpora.

Za "pomoć u otporu izravnim sudjelovanjem u borbi na otvorenom terenu protiv ruskih i proruskih snaga", 49 posto ispitanika odgovorilo je da bi taj izbor bio za njih "veoma vjerojatan, umjereno vjerojatan ili prilično vjerojatan", navodi Institut.

Za "pomoć u otporu izravnim sudjelovanjem u borbama u rovovima ukrajinskih snaga", svi odgovori koji sugeriraju sudjelovanje čine gotovo 47 posto.

Tri četvrtine (75 posto) ispitanika spremno je priključiti se dragovoljcima "kako bi pomogli žrtvama rata, primjerice ranjenim civilima i vojnicima", a 80 posto kako bi "pomogli u otporu pružajući nevojnu potporu ukrajinskim snagama (u hrani, informacijama, streljivu...)", navodi Institut.

- Motiviranost ukrajinskog naroda da se bori protiv osvajača je nevjerojatna, ističe norveški institut u analizi ankete objavljenoj u subotu.

Nakon mjesec dana sukoba, otpor koji pruža Ukrajina iznenadio je mnoge vojne analitičare i čini se da je ruska ofenziva sada uvelike zaustavljena.

Anketa ujedno zaključuje da motiviranost za borbu raste u mjeri u kojoj su ispitanici izravno stradali u ruskim napadima.

- Odlučnost s kojom Ukrajinci ulaze u rat rast će razmjerno teroru kojemu su izloženi, ocijenio je suautor studije Henrikas Bartusevicius.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!