17:48 / 20.07.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Nevrijeme u Kini: Brana u svakom trenutku može popustiti

Poplave u Kini

Poplave u Kini

Foto: - / REUTERS

Kineska vojska upozorila je u utorak na neposrednu opasnost pucanja brane u središtu zemlje pod pritiskom jakih kiša koje su već odnijele živote najmanje troje ljudi. 

Regionalno zapovjedništvo Narodne oslobodilačke vojske priopćilo je da je na brani Yihetan u Luoyangu, gradu s oko sedam milijuna ljudi u regiji Henan, nastao proboj od 20 metara. 

"Brana može popustiti u svakom trenutku", upozorila je vojska. 

Na branu je poslala vojnike u hitnu akciju koja uključuje miniranje i preusmjeravanje toka vode. 

U Zhengzhou, golemoj metropoli smještenoj oko 700 kilometara jugozapadno od Pekinga, od utorka je na snazi crvena, najviša razina upozorenja na nevrijeme u Kini.

Državna televizija CCTV prikazala je snimke ulica potopljenih mlazovima blatne vode i stanovnike u vodi do koljena dok guraju svoja vozila poplavljenim prometnicama.

Meteorološke službe Zhengzhoua su navele da su to najobilnije padaline u jednom danu od početka mjerenja prije 60 godina. 


Poplave u Kini: Putnici u metrou ostali u vodi do struka

Zbog obilnih kiša u središnjoj kineskoj provinciji Henanu izlile su se najveće rijeke i poplavile ulice desetaka gradova a putnici u podzemnoj željeznici ostali su zarobljeni u vodi do struka.

Henan, gusto naseljena pokrajina dvostruko veća od Austrije, od vikenda je pogođena nevremenom u neoubičajeno aktivnoj kišnoj sezoni. Nema izvješća o poginulima ili ozlijeđenima, no svakodenvni život pokrajine od 94 milijuna stanovnika narušen je prekidom prometa.

U Zhengzhou, glavnom gradu Henana na obalama Žute rijeke, u utorak je u sat vremena palo više od 200 mm kiše, primoravši grad da prekine sav promet podzemne željeznice.

Na dramatičnoj snimci podijeljenoj na društvenim mrežama mogu se vidjeti putnici u podzemnoj željeznici u mutnoj vodi do struka i na stanici željeznice pretvorenoj u bazen.

U Ruzhouu, jugozapadno od Zhengzhoua, na ulicama je bujica nosila automobile i druga vozila, pokazuju snimke na društvenim mrežama.

Rastuća rijeka Yi zaprijetila je špiljama Longmen pod zaštitom UNESCO-a gdje se nalaze tisućljetne statue Bude uklesane u vapnenačke litice blizu grada Luoyanga. Privremeno je zatvoren i hram Shaolin u gradu Dengfengu poznat po orijentalnim borilačkim vještinama.

Od subote do utorka su na 3535 meteoroloških stanica zabilježene oborine veće 50 mm, od kojih na 1614 veće od 100 mm, a na 151 od 250 mm. Najviše kiše je bilo u gradu Lushanu, 498 mm. Kiša bi, po prognozama, trebala stati u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!