Poplave usmrtile 1100 osoba u Pakistanu

30.08.2022.

22:43

Autor: HRT/Hina/Reuters

Poplave u Pakistanu

Poplave u Pakistanu

Foto: Stringer / REUTERS

Olujne kiše i poplave potopile su trećinu Pakistana i usmrtile više od 1100 osoba, uključujući i 380 djece, dok su Ujedinjeni narodi u utorak apelirali za pomoć u onome što su nazvali "neviđenom klimatskom katastrofom".

Vojni helikopteri skupljali su zaglavljene obitelji i spuštali pakete u nepristupačna područja dok su poplave, uzrokovane neobično teškim monsunskim kišama uništile domove, radnje, infrastrukturu i usjeve, pogodivši 33 milijuna ljudi, 15 posto od ukupno 220 milijuna stanovnika ove južnoazijske države.

U Pakistanu je zabilježeno gotovo 190% više kiše nego u 30-godišnjem prosjeku za kvartal do kolovoza ove godine. Pokrajina Sindh, s populacijom od 50 milijuna, najteže je pogođena te je primila 466 posto više kiše. Ministrica za klimatske promjene Sherry Rehman opisala je opseg nepogode kao nikad viđenu katastrofu. Kazala je da je trećina države pod vodom i da se voda neće povući uskoro.

Najmanje 380 djece je među umrlima, rekao je novinarima premijer Shehbaz Sharif tijekom brifinga u svome uredu u Islamabadu.

Pakistan je preplavljen patnjom, rekao je u video poruci glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, dok je UN uputio apel za 160 milijuna dolara pomoći ovoj južnoazijskoj zemlji. Pakistanci se suočavaju s monsunom na steroidima - nemilosrdnim utjecajem epohalnih razina kiša i poplava, dodao je. 

Guterres će se uputiti u Pakistan sljedeći tjedan da vidi posljedice "neviđene klimatske katastrofe", rekao je glasnogovornik UN-a.

Rekao je da razina klimatske katastrofe zahtijeva kolektivnu pozornost svijeta.

Gotovo 300 zaglavljenih ljudi, uključujući i turiste, u utorak je prebačeno helikopterom u sjeverni Pakistan, priopćila je državna agencija za upravljanje katastrofama, dok je 50.000 ljudi premješteno u dva vladina skloništa na sjeverozapadu.

Načelnik pakistanske vojske general Qamar Javed Bajwa posjetio je sjevernu dolinu Swat te nadgledao operacije spašavanja i pomoći, rekavši da će obnova trajati dugo, dugo vremena.

SAD će poslati 30 milijuna dolara pomoći Pakistanu kao odgovor na poplave preko USAID-a, reklo je američko veleposlanstvo u Islamabadu, dodavši da je zemlja duboko rastužena zbog razornog gubitka života, sredstava za život i domova diljem Pakistana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!