Bolsonaro izbjegao priznati izborni poraz, ali tranzicija kreće

01.11.2022.

Zadnja izmjena 23:04

Autor: Hina/HRT/V.G./M.Š.

Brazilski desničarski predsjednik Jair Bolsonaro još nije priznao poraz

Brazilski desničarski predsjednik Jair Bolsonaro još nije priznao poraz

Foto: Adriano Machado / REUTERS

Brazilski desničarski predsjednik Jair Bolsonaro danas nije priznao poraz u prvom javnom nastupu nakon što je izgubio na nedjeljnim izborima, rekavši da su prosvjedi koji otada traju plod "ogorčenja i osjećaja nepravde".


Šef njegova osoblja Ciro Nogueira, koji je govorio nakon Bolsonara, rekao je ipak da ga je predsjednik ovlastio da pokrene tranziciju s predstavnicima izbornog pobjednika, ljevičara Luiza Inacia Lule da Silve.

Bolsonaru su trebala 44 sata za prvu izjavu otkako je izborno povjerenstvo potvrdilo rezultate izbora na kojima je on postao prvi brazilski predsjednik koji nije izabran na drugi mandat. Još uvijek nije razgovarao s Lulom.

Dok je on šutio, Bolsonarovi pristaše su blokirali autoceste, a neki čak pozivali na vojni puč kako bi se spriječio povratak na vlast bivšeg predsjednika Lule. Bolsonarovo odgađanje da prizna poraz pokrenulo je nagađanja da bi mogao dovoditi u pitanje tijesan rezultat izbora.

video thumb

U obraćanju naciji koje je trajalo samo nekoliko minuta, Bolsonaro je zahvalio Brazilcima koji su za njega glasali i naglasio da će poštivati ustav, koji kaže da se prijenos vlasti mora obaviti 1. siječnja.

Prosvjede je nazvao "narodnim pokretom" i rekao da demonstranti ne bi trebali uništavati imovinu. To možda neće biti dovoljno za prekid prosvjeda diljem Brazila koji već izazivaju gospodarske posljedice.

Bliski politički saveznici, uključujući šefa njegova osoblja i potpredsjednika Hamiltona Mouraoa, stupili su u kontakt Lulinim timom kako bi počela tranzicija vlasti. Ostali, poput predsjednika donjeg doma parlamenta pozvali su Bolsonarovu vladu da poštuje rezultate izbora.

Prije izbora u nedjelju, Bolsonaro je više puta iznosio ničim potkrijepljene optužbe da bi izbori mogli biti pokradeni i da su izborna povjenenstva na strani njegova ljevičarskog suparnika.

Lulina pobjeda je nevjerojatan povratak 77-godišnjeg bivšeg metalskog radnika, koji je 19 mjeseci proveo u zatvoru nakon osude za korupciju koja je ukinuta prošle godine.

Lula je obećao da će ukinuti brojne Bolsonarove politike, uključujući odluke kojima se olakšava kupnja oružja i slabu zaštitu amazonske prašume.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!