Postupanje talibana prema ženama zločin protiv čovječnosti

25.11.2022.

17:20

Autor: Hina/HRT/R.S.

Progon prema spolu

Progon prema spolu

Foto: Ali Khara / Reuters

Postupanje talibana prema ženama i djevojčicama moglo bi se smatrati progonom prema spolu i stoga zločinom protiv čovječnosti, rekli su u petak stručnjaci UN-a.

- Posljednjih mjeseci su kršenja temeljnih prava afganistanskih žena i djevojčica, ionako oštra i neprihvatljiva, dramatično porasla, kazali su neovisni stručnjaci koje je angažirao UN.


Stručnjaci su dio mehanizma za utvrđivanje činjenica i monitoringa u više zemalja svijeta i glede raznih tematskih pitanja pri Vijeću za ljudska prava. Neovisni su od svake vlade, organizacije ili institucije.


Stručnjaci s područja ljudskih, kulturnih i ostalih prava i sloboda ističu da je djevojčicama u Afganistanu zabranjeno srednjoškolsko obrazovanje, da žene ne mogu ići same u parkove ili sportske dvorane, kao ni putovati izvan svog mjesta stanovanja.


- Ograničavajući žene na bivanje u samo četiri zida kuće jednako je zatočenju te se povećava rizik od nasilja u obitelji i ugrožavanja mentalnog zdravlja", stoji u izvješću stručnjaka među kojima je i hrvatska znanstvenica, pravnica i aktivistkinja za ljudska prava Ivana Radačić.


U srijedu su dužnosnici za telekomunikacije provincije Uruzgan objavili da žene više ne mogu kupovati SIM kartice za mobitele jer dućani nemaju posebne zone u kojima bi ih se uslužilo.


Sva ta ograničenja, ističe Richard Bennett, posebni izvjestitelj za ljudska prava u Afganistanu, "trebala bi biti predmet istrage, kao progon utemeljen na spolu, što se smatra zločinom protiv čovječnosti".


Stoga bi, smatra Bennett, trebalo pokrenuti sudske progone prema međunarodnom pravu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!