Većina članica APEC-a osudila rat u Ukrajini

19.11.2022.

Zadnja izmjena 08:52

Autor: T.V./HRT/Hina

Summit Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku suradnju

Summit Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku suradnju

Foto: Athit Perawongmetha / REUTERS

Čelnici Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku suradnju (APEC) "u većini" su u subotu osudili rat u Ukrajini u završnoj deklaraciji summita, dajući svoj obol međunarodnom pritisku na Rusiju.

Nakon dan i pol rasprava u Bangkoku, članice APEC-a, njih 21, su se usaglasile oko zajedničke deklaracije u kojoj kritiziraju sukob i poremećaje na globalnoj gospodarskoj razini uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinju.

- Većina članica je oštro osudila rat u Ukrajini, naglasivši da uzrokuje goleme ljudske patnje i pojačava krhkost svjetskog gospodarstva, stoji u priopćenju.

Završnu deklaraciju su prihvatile sve zemlje, uključujući Rusiju i Kinu koje su se suzdržale od otvorenog kritiziranja Moskve zbog invazije.

- Bilo je i drugačijih stajališta i različitih ocjena situacije i sankcija, dodaje se u priopćenju.

Deklaracija je gotovo istovjetna deklaraciji koju su ranije dogovorile članice G20 na samitu u Indoneziji.

U deklaraciji APEC-a se izražava žaljenje zbog posljedica sukoba u Ukrajini na gospodarski rast, inflaciju, opskrbne lance te energetsku i prehrambenu sigurnost.

AFP ističe da su SAD i njegovi saveznici iskoristili priliku da na samitu G20 prošire koaliciju protiv ruske invazije

Potpredsjednica SAD-a Harris nakratko s kineskim predsjednikom Xijem

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris u subotu se nakratko sastala s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, rekao je dužnosnik Bijele kuće, a susreli su se na summitu APEC-a, koji završava u subotu.

- Potpredsjednica je prenijela ključnu poruku, koju je predsjednik Biden naglasio na svom sastanku s predsjednikom Xijem 14. studenog, da moramo održavati otvorene linije komunikacije kako bismo odgovorno upravljali natjecanjem između naših zemalja, rekao je dužnosnik.

Na dvodnevnom summitu APEC-a okupili su se čelnici i šefovi vlada 21 zemlje članice te Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC), u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku.

Kao domaćin, Tajland se nada da će postići napredak u raspravi o Zoni slobodne trgovine Azije i Pacifika (FTAAP), ali razgovori dolaze usred geopolitičkih napetosti oko rata u Ukrajini i regionalnih žarišta kao što su Tajvan i Korejski poluotok.

APEC je regionalni gospodarski forum osnovan 1989. za promicanje ekonomske integracije, a kao grupacija čini 38 posto svjetske populacije, 62 posto BDP-a i 48 posto trgovine. Članica su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Kina, Hong Kong, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Peru, Filipini, Rusija, Singapur, Tajvan, Tajland, SAD i Vijetnam.

Harris na summitu zamjenjuje američkog predsjednika Joea Bidena, a SAD će biti domaćin APEC-a 2023.

Prosvjedi oko summita

Tajlandska policija koristila je gumene metke kako bi rastjerala prosvjede oko samita APEC-a u petak u Bangkoku, rekao je policijski dužnosnik zadužen za sigurnosnu radnu skupinu događaja.

Oko 350 prosvjednika okupilo se i sukobilo s policijom, rekao je Ashyan Kraithong, na udaljenosti od oko 10 kilometara od mjesta gdje se sastaju čelnici AAPEC-a.

Video snimke na društvenim mrežama pokazuju i da su prosvjednici pokušavali prevrnuti policijski automobil, bacali projektile i jurišali na policiju, dok su policajci u opremi za razbijanje demonstracija prema njima išli sa štitovima i uzvraćali im palicama.

Policija je uhitila deset prosvjednika, ozlijeđeno je pet policajaca, a neki su prosvjednici komentirali da je policija pretjerala i koristila gumene metke protiv njih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!